Plaža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pomerania Beach (Darss)
Pješčana plaža
Scala dei Turchi

Plaža je dio obale koji je najčešće uređen i namijenjen onima koji žele uživati u pogodnostima koje pružaju vodene površine pored kojih se ta plaža nalazi (sunčanje, kupanje).

Vrste plaže prema podlozi[uredi | uredi izvor]

S obzirom na vrstu podloge, plaže dijelimo na:

  • Betonske
  • Šljunkaste
  • Pješčane

Betonske plaže[uredi | uredi izvor]

Betonske plaže su plaže napravljene nasipanjem i ravnanjem betona na podlogu, koja je najčešće sastavljena od stijena. Dosta ovakvih plaža nalazi se i na bosanskohercegovačkoj obali, u gradu Neumu.

Šljunkaste plaže[uredi | uredi izvor]

Ova vrste plaže za svoju podlogu ima šljunak, a nastala je nakon dugog perioda abrazivnog djelovanja vode. Na našoj obali postoji par šljunkastih plaža, no one su nastale nasipanjem šljunka na određena područja.

Pješčane plaže[uredi | uredi izvor]

Treća vrsta plaža je zasigurno i jedna od najomiljenijih plaža ljudima diljem svijeta. Pješčana plaža je plaža u čiji sastav ulaze skroz sićušni kamenčići, te velika gomila istih stvara pogodan teren za hodanje. Gladak teren na plaži, teren sastavljen od pijeska, idealan je za razne sportove (odbojka, nogomet, i dr.), a najmlađima je uvijek drago praviti pješčane zamke ili druge vrste građevina.

Nudističke plaže[uredi | uredi izvor]

Plaže na kojima kupači ne nose niti jedan komad odjeće, tj. potpuno su goli, nazivamo nudističkim plažama. Takve vrste plaža nalaze se na diskretnim mjestima i obično su ograđene, tako da preostali kupači ne mogu (jasno) vidjeti potpuno gola tijela na ovim plažama.

Copacabana - najpoznatija plaža na svijetu

Dodaci na plažama[uredi | uredi izvor]

Dok postoje neke plaže koje nemaju gotovo nikakav sadržaj, mnogo je javnih plaža na kojima posjetitelji imaju dosta ponuđenog zabavnog sadržaja. Na mnogim većim plažama posjetitelji se mogu zabaviti spuštanjem u more s raznih vrsta tobogana, provozati se morem pedalinama, skuterima ili brodovima, igrati odbojku ili nogomet na pijesku, pa čak i ući u vrstu providne lopte i hodati po moru.

Najpoznatije svjetske plaže[uredi | uredi izvor]

Malo je ljudi koji nisu čuli za Copacabanu. Ova ogromna pješčana plaža smještena je u brazilskom gradu Rio de Janeiru i duga je 4 km. Ogromna pješčana plaža u Cancunu, u Meksiku, inače po mnogima jedna od najljepših plaža svijeta, mnogim je Bosancima i Hercegovcima ostala u sjećaju iz TV sapunice Rubi, koja se prije par godina prikazivala na televiziji Pink BH. Vrijedne pomena u ovoj maloj skupini još su i Phi Phi plaža u Tajlandu, te havajska plaža Waikiki.

Šljunkasta plaža u Neumu

Bosanskohercegovačke plaže[uredi | uredi izvor]

U jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru, Neumu, možemo pronaći šljunkaste i betonske plaže. Betonske plaže preovladavaju onim dijelovima gdje se nalaze privatne kuće i smještaji. Obzirom da su stijene jako zastupljene u tim područjima, najlakše plaže za napraviti bile su upravo betonske. Na naseljenoj strani Neuma nalazi se par šljunkastih plaža u vlasništvu hotela, a s druge nenaselje strane, na poluostrvu Klek, prije par godina izgrađena je velika šljunkovita plaža koja svake godine postaje sve posjećenijom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]