Rejhana bint Amr

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rejhana bint Amr ibn Hunafa (Arapski ريحانة بنت زيد بن عمرو) je bila supruga poslanika Muhameda s.a.v.s. i samim time imala nadimak "Majka pravovjernih". Bila je Jevrejka iz plemena Benu Kurejze.

Rejhana je porijeklom iz Jevrejskog plemena Benu Nadir ali je bila udata za čovjeka iz Benu Kurejze.

Ibn Ishak, poznati Islamski historičar tvrdi da je Rejhana Muhammedu bila "ma meleket ejmanukum" (sluškinja) i da joj je ponudio da primi Islam i da se uda za njega, ona je odbila da primi Islam. Navodi se da je se poslije udala za Muhameda s.a.v.s. ali se ubrzo rastala. Ona je jedna od Poslanikovih supruga o kojoj se najmanje zna u Islamskoj tradiciji. Umrla je godinu dana prije Muhameda s.a.v.s. i zakopana je u Dženetul Beki, mezarje u Medini u kojemu su pokopane skoro sve supruge poslanika Muhameda s.a.v.s.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]