Mekka

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mekka
Kaaba at night.jpg
Prikaz Mekka
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Mekka
Osnovne informacije
Država: Flag of Saudi Arabia.svg Saudijska Arabija
Provincija: Mekka
Stanovništvo: 1.700.000 popis (2007)
Površina: 850 km2
Gustoća: 2.000 stanovnika na km2
Pozivni broj: +966-2
Administracija
Načelnik: Osama Al-Bar
Web stranica:

Mekka (arapski: مكة Mekka, puni naziv مكة المكرّمة Mekka el-Mukerrema) je grad sa oko 1,7 milion stanovnika (2007) u zapadnom dijelu Saudijske Arabije. Grad je udaljen oko 100 km od Crvenog mora.

Mekka slovi za jedno od svetih mjesta u Islamu i svake godine je cilj hodočašća (Hadždž), koje je obaveza za one Muslimane koji imaju mogućnosti da to obave. Svake godine, za vrijeme muslimanskog mjeseca Zu-l-Hidždže-a preko tri miliona hadžija se okupi u Meki obavljajući Hadždž. Tokom godine hodočasnici također posjećuju Mekku u obredu zvanom Umra.

Veoma malo nemuslimana je vidjelo ili prisustvovalo obredu Hadždža, pošto je ulaz u Mekku strogo zabranjen za nemuslimane. Najpoznatiji od njih je Sir Richard Burton, koji je godine 1853. predstavljajući se kao afganistanski Musliman boravio u njoj, da bi to sve poslije opisao u svojim bilješkama.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Grad zaokružuju dva planinska vijenca. Smješten je u regionu Hidžaz (koordinate su 21°29′ Sj. 39°45′ Ist.), 73 kilometra u unutrašnjosti od Džide, u pješčanoj dolini na oko 277 metara iznad razine mora.

Sveta mjesta[uredi | uredi izvor]

Najsvetije mjesto u samoj Meki je Mesdžid-ul-Haram, sagrađen u sadašnjem obliku godine 1570. (978. godine po muslimanskom kalendaru). Četvorougaone je forme i okružen kamenim zidovima. Najsvetije mjesto samog islama, Kaaba, je u središtu dvorišta Mesdžid-ul-Harama. Jedno od mjesta koje muslimani jako cijene je i Zem-Zem izvor.

Historija[uredi | uredi izvor]

Već u vremenu prije Muhammeda, Mekka je bila važan ekonomski centar. Dotično se zasnivalo na putu tamjana koji se protezao sa juga arapskog poluotoka do Egipta, pri tome se granajući na zapad u pravcu Džide i ka istoku prema Perzijskom zaljevu i Mezopotamiji.

630 godine vlast u gradu osvaja Muhammed, koji je od svog iseljeništva (Hidžra) u Jasrib (Medinu) 623 godine imao nekoliko okršaja sa mnogobošcima iz Mekke.

Po islamu je simbol Mekke - Kaabu - sagradio Ibrahim. Navodno je već prije njega Adem dotičnu sagradio kao mjesto za molitvu, ali je tokom vremena propala i pala u zaborav sve dok je Ibrahim (sa Božijom pomoću) nije ponovo pronašao. Na pronađenim temeljima on je potom sagradio današnju Kaabu.

U vremenu Muhammeda Kabba biva ponovo obnavljana, pri čemu i današnji temelji odgovaraju temeljima koje je sagradio Ibrahim.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Mekka