Kibla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kibla (arapski: قبلة) jest arapska riječ za smjer prema kojem bi trebao biti okrenut musliman tokom molitve. Većina džamija ima mihrab u zidu koji pokazuje smjer kible.

Kibla igra ulogu ne samo u namazu nego i svakodnevnim vjerskim ceremonijama. Glava životinje koja se kolje mora biti okrenuta prema kibli, kako bi se ispunio jedan od preduvjeta da bi meso te životinje bilo halal, odnosno dozvoljeno po islamskim normama. Nakon smrti muslimani se ukopavaju tako da im je desna strana tijela okrenuta prema kibli.

Historija kible[uredi | uredi izvor]

Lokacije[uredi | uredi izvor]

U počecima islama smjer kible bio je u pravcu Mesdžidul-akse, odnosno Bejtul-Makdisa u Jerusalemu. Ovo je trajalo samo 17 mjeseci, nakon čega je kibla promijenjena u Mesdžidul-haram (Kaba) u Mekki. Prema Poslanikovim savremenicima, promjena se desila iznenada tokom popodnevnog namaza (većina historičara slaže se da je to bilo tokom ikindije). Muhammed je predvodio molitvu kada je primio objavu od Allaha da treba uzeti Kabu kao kiblu. Prema historijskim zapisima, čim je primio objavu, Muhammed se okrenuo prema Kabi, a slijedili su ga i ostali vjernici.

Vjernici okrenuti prema kibli u džamiji u Damasku

Muslimani se ne okreću prema Kabi zbog toga da bi se klanjali samoj Kabi ili sadržaju Kabe; Kaba je, jednostavno, fokusna tačka za klanjača, mjesto prema kojem se treba okrenuti u molitvi.

U starim vremenima muslimani koji su putovali često su koristili astrolab da bi pronašli smjer kible.

Određivanje smjera kible[uredi | uredi izvor]

Geometrijsko računanje kible
Kibla

Tradicionalna metoda[uredi | uredi izvor]

U posljednjih 1000 godina nekoliko muslimanskih matematičara i astronoma, kao što je El-Biruni, raspravljali su o pravom načinu određivanja smjera kible sa bilo kojeg mjesta na Zemlji. Svi se slažu da postoje dva trenutka u godini kad je Sunce direktno iznad Kabe, što znači da će sjenka bilo kojeg predmeta na bilo kojem mjestu na Zemlji pokazivati smjer suprotan od Kabe. Ovo se dešava svakog 28. maja u 9:18 i 16. jula u 9:27 po GMT-u.

Naravno, u bilo koje vrijeme samo je polovina zemaljske kugle osunčana. Međutim, postoje dva trenutka u svakoj godini kad je Sunce tačno na suprotnoj strani od Kabe. U to vrijeme pravac sjenki na bilo kojem osunčanom mjestu pokazivat će u pravcu kible. Ovo se dešava svakog 28. novembra u 21:09 i 16. januara u 21:29 po GMT-u.

Uz ovo ide i primjedba, s obzirom na oblik Zemlje, da je smjer kible u onom smjeru u kojem je najkraći put od date tačke do Mekke.

Nesuglasica[uredi | uredi izvor]

U novije vrijeme neki muslimani iz Sjeverne Amerike prijavili su problem kod tradicionalnog određivanja smjera zbog toga što se dešava situacija da je, npr, na Aljasci kraći put do Mekke sjeverno od Aljaske nego jugoistočno (što predstavlja poziciju Mekke u odnosu na Aljasku).

Ovi muslimani smatraju da je jedini ispravni način određivanja pravog smjera kible crtanje linije s tog mjesta prema Mekki na Merkatorovoj projekcionoj mapi, a da pravilo da je potrebno da to bude najkraći put prema Mekki s tog mjesta nema osnova.

Bilo kako bilo, samo okretanje prema kibli jeste s ciljem da je ummet ujedinjen u tome te kako bi se razlikovali od ostalih konfesija.[nedostaje referenca]

Najveći broj programa za računanje smjera kible koriste tradicionalističku metodu.

Budući problemi[uredi | uredi izvor]

U aprilu 2006, Angkasa, malezijska svemirska agencija, sponzorirala je naučnike da pokušaju riješiti problem određivanja smjera kible iz orbite. Ovo nije samo hipotetički problem otkako je Ruska federalna svemirska agencija odlučila da će 2007. poslati malezijskog astronauta u orbitu, koji će najvjerovatnije biti musliman.

Instrumenti[uredi | uredi izvor]

Za određivanje pravca kible kada se ne nalaze u blizini džamije ili mjesta boravka gdje im je uobičajeno poznavanje tog smjera, muslimani za određivanje položaja kible koriste razne instrumente. Kibla-kompas je jedna vrsta magnetnog kompasa koji sadrži tabelu ili listu uglova (za pojedina veća mjesta) za određivanje pravca kible. Elektronska verzija upotrijebljava satelitske koordinate za automatsko izračunavanje i određivanje tog pravca.[1] Kibla kompasi postoje još od oko 1300. godine i dopunjavani su podacima o uglovima za pojedine gradove koji se često navode na samom instrumentu.[2] Neki hoteli i druga mjesta gdje privremeno odsjedaju i borave muslimani, u određenim prostorijama imaju, na različit način naznačen pravac kible.[3] U novije vrijeme, sa pojavom smart telefona dostupne su mobilne aplikacije koje se koriste za određivanje pravca kible.[4][5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ King 2004, str. 177.
  2. ^ King 2004, str. 171.
  3. ^ Saksono, Fulazzaky i Sari 2018, str. 136.
  4. ^ Di Justo 2007.
  5. ^ MacGregor 2018, str. 130.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]