Minber

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Minber u Ortaköy džamiji u Istanbulu.

Minber (često i Mimber) (arapski: منبر) je prostor u džamiji gdje imam (vođa molitve) stoji za vrijeme hutbe.

Funkcija minbera[uredi | uredi izvor]

Minber je u potpunosti po svojoj funkcionalnosti govornica. Kao što je praksa i kod klasičnih govornica, minber je izdignuto mjesto, kako bi se osiguralo da se govornik dovoljno jasno čuje u svim krajevima džamije. Također, njegova visina doprinosi boljoj vidljivosti predavača od strane slušača.

Izgled minbera[uredi | uredi izvor]

Minber je obično oblika malog tornja sa stepenicama koje vode do njega. Često je prepun ornamenata i bogato ukrašen. Prvobitni minberi su bili obična drvena postolja sa 3 stepenika, no vremenom je postao sastavni znak islamske arhitektonske prepoznatljivosti. Današnji minberi u Bosni i Hercegovini imaju 12 stepenica, što odgovara turskoj tradiciji.


Pozicija minbera[uredi | uredi izvor]

Minber je pozicioniran desno od mihraba, mjesta koje označava smijer molitve, tj. smijer Kabe prema kojoj se muslimani u molitvi okreću. Također, običajno je da je i minber okrenut u smjeru Kabe.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: