Skalpel

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Različite vrste skalpela

Skalpel je mali oštri nož koji se koristi u hirurgiji, anatomiji, patologiji i nekim umjetnostima. Skalpeli mogu biti jednokratni i višekratni. Višekratni skalpeli mogu imati stalnu oštricu i postoje oni višekratni kojima se mijenja oštrica. Jednokratni skalpeli najčešće imaju plastičnu dršku.

Oštrica skalpela se pravi od čvrstog metala. Medicinski skalpeli se prave od ugljičnog čelika, a ostali se prave od nehrđajućeg čelika. Postoje i skalpeli koji se prave od titanijuma, keramike, dijamanta i obsidijana. Ovi se koriste u slučaju operacije pod magnetnom rezonancom.

Alternative skalpelima u hirurgiji su elektrokauteri i laseri.


Star of life.svg Nedovršeni članak Skalpel koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: