Vodoopskrbna mreža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tipičan urbani ciklus vode u Sjedinjenim Državama

Vodovodna mreža ili vodovodni sistem je sistem projektovanih hidroloških i hidrauličnih komponenti koje obezbjeđuju vodosnabdjevanje. Sistem vodosnabdijevanja obično uključuje sljedeće:

  1. Odvodni bazen (vidi prečišćavanje vode – izvori vode za piće)
  2. Tačka za prikupljanje sirove vode (iznad ili ispod zemlje) gdje se akumulira voda, kao što je jezero, rijeka ili podzemna voda iz podzemnog vodonosnika. Sirova voda se može prenijeti korištenjem nepokrivenih prizemnih akvadukta, pokrivenih tunela ili podzemnih vodovodnih cijevi do postrojenja za prečišćavanje vode.
  3. Objekti za prečišćavanje vode. Pročišćena voda se prenosi pomoću vodovodnih cijevi (obično podzemnih).
  4. Objekti za skladištenje vode kao što su rezervoari, rezervoari za vodu ili vodotornjevi. Manji sistemi za vodu mogu skladištiti vodu u Cisternama ili posudama pod pritiskom . Visoke zgrade će možda morati lokalno skladištiti vodu u posudama pod pritiskom kako bi voda stigla do gornjih spratova.
  5. Dodatne komponente za pritisak vode, kao što su pumpne stanice, možda će trebati biti smještene na izlazu iz podzemnih ili nadzemnih rezervoara ili cisterni (ako je gravitacijski tok nepraktičan).
  6. Cjevovodna mreža za distribuciju vode do potrošača (što mogu biti privatne kuće ili industrijske, komercijalne ili institucijske ustanove) i druge uporabne točke (kao što su požarni hidranti )
  7. Priključci na kanalizaciju (podzemne cijevi ili nadzemni jarci u nekim zemljama u razvoju) se uglavnom nalaze nizvodno od potrošača vode, ali se kanalizacijski sistem smatra zasebnim sistemom, a ne dijelom sistema vodosnabdijevanja.

Mrežom vodosnabdijevanja često upravljaju javna preduzeća u industriji vode.

Akvadukt projekta Central Arizona prenosi netretiranu vodu
Većina (tretirane) distribucije vode odvija se kroz podzemne cijevi poznate kao Vodovodi
water tub in black and white.
Čista voda za piće je neophodna za ljudski život.