Čip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
VLSI integralno kolo

Čip je minijaturna pločica od keramike na koju su fotopostupkom nanijete elektične komponente i kontakti i koja predstavlja električno kolo koje može da obavlja potrebnu funkciju u integralnom kolu.

Dimenzija je najčešće 1,25x1,25 mm. Na tom prostoru može biit smješteno i više desetina miliona tranzistora, što govori koje sve složene funkcije može da obavlja. Debljina nanesenog sloja je oko 1 mikron. Nanošenje se izvodi u visokom vakumu i visokim temperaturama, gdje se materijali nanose, naparavaju, na keramičku pločicu u vidu pare koja se kondenzuje. Tehnološki postupak dozvoljava da se istovremeno naparavanje vrši na više stotina identičnih pločica koje se po završenom postupku sijeku laserima na dijelove (čipove). Komadi koji nisu dobri odmah se uništavaju dok se ostali dalje ugrađuju, inkapsuliraju, u integralna kola. Zlatne niti povezuju čip sa izvodima integralnog kola.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]