VeriChip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

VeriChip je radioidentifikacijski čip (RFID), koji se može ugraditi u ljudsko tijelo. Proizvodi ga američka kompanija „VeriChip Corporation“, koje je podružnica kompanije Applied Digital.

VeriChip je prvi radioidentifikacijski čip kojeg je američka organizacija za hranu i lijekove (FDA) dozvolila za ugradnju u ljudsko tijelo. Dopuštenje je izdato 2002. godine. Veličine je kovanice, otprilike dvostruko veći od zrna riže. Iako nije potrebno, može se ugraditi u razne dijelove tijela, no može se postaviti u nakit, sat i slično. Ima jedinstveni 16-znamenkasti broj. Broj se može očitati pomoću odgovarajućeg čitača. Postupak ugradnje u tijelo može se obaviti u običnoj doktorskoj ordinaciji, pod anestezijom. Kada se ugradi, nije vidljiv. Vijek trajanja je neograničen. Može se koristiti kao sredstvo plaćanja, ako su podaci o kreditnoj kartici pohranjeni na čip, te za očitavanje raznih drugih pohranjenih podataka.

U januaru 2006., 68 američkih bolnica počelo je koristiti VeriChip. Neke su od njih odustale zbog teškoća i kritika. U svijetu čip posjeduje oko 2000 ljudi. U januaru 2006., jedna američka firma prva je počela koristiti ovaj čip u svoje poslovne svrhe.

Kao i ostali RFID čipovi, uređaj je uključen samo u neposrednoj blizini čitača, koji ga tako napaja energijom, i ne može funkcionirati bez njega.

Kritike[uredi | uredi izvor]

Podrška uređaju dolazi zbog njegove primarne namjene, a to su situacije kada je potrebna hitna medicinska pomoć, prilikom koje bi očitavanje podataka o pacijentu pomoglo u njegovom spašavanju.

Protivnici ovog čipa boje se moguće zlouporabe privatnosti i korištenja čipa kao sredstva motrenja. Postoji zabrinutost da bi se korisnike moglo neovlašteno nadzirati, kao što se to ponekad može činiti pomoću nadzornih kamera ili prisluškivanjem mobitela. Za sada je to moguće pomoću VeriChipa, međutim samo ukoliko je korisnik blizu odašiljača (skenera). Podaci pohranjeni na VeriChipu nisu kriptirani i može ih očitati svatko tko posjeduje čitač, a moguće je i napraviti kopiju podataka.

Religijska zabrinutost[uredi | uredi izvor]

Neke religijske grupacije unutar kršćanstva smatraju da je ugradnja čipova u ljudsko tijelo dio proročanstva opisanog u Bibliji, što opravdavaju stihom iz Otkrivenja 13:16-18:

„Ona (Zvijer) postiže da se svima - malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima - udari žig na desnicu ili na čelo, i da nitko ne može kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njenog. (Otk, 13, 16-17).“

U zadnjih nekoliko godina radikalne religijske grupacije i razni pokreti iskorištavaju slabu informiranost ljudi o uređaju da bi plasirali svoje doktrine i dezinformacije. Nastojanja su identična nastojanjima iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kada su iste grupe izražavale veliku zabrinutost o bar-kodovima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]