Biblija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Biblija ručno pisana na latinskom jeziku

Biblija (latinski: Biblia; grčki: βιβλία) jest zbirka knjiga koju Kršćani i Jevreji smatraju Božijom objavom. One su nastale u periodu od 8. vijeka p. n. e. i 2. vijeka nove ere.

Biblija se dijeli na Stari Zavjet, koji obuhvata 46 knjiga, historija Jevreja, proročke i mudronosne knjige, te Novi Zavjet koji se sastoji od 27 knjiga i obuhvata četiri Evanđelja, djela apostolska, poslanice apostola i Otkrivenje. Jevreji priznaju samo knjige pisane izvorno hebrejskim i dijelom aramejskim jezikom, dok kršćani priznaju i knjige pisane grčkim jezikom. Biblija počinje Knjigom postanka, a završava Otkrivenjem ili Apokalipsom.

Knjige[uredi | uredi izvor]

Stari Zavjet[uredi | uredi izvor]

U Pravoslavnom i Protestantskom kanonu Starog Zavjeta se ne nalaze četiri historijske (Tobija, Judita, Dvije knjige o Makabejcima) i dvije mudrosne knjige (Knjiga Mudrosti, Knjiga Sirahova). Dvije posljednje Pravoslavna crkva priznaje za svete knjige, ali nisu u Biblijskom kanonu.

Novi Zavjet[uredi | uredi izvor]

Islamski pogled na Bibliju[uredi | uredi izvor]

Muslimani vjeruju da je Bog objavio svetu knjigu Indžil. Danas ne postoji izvorna verzija Indžila, jer je vremenom izgubljena, međutim Indžil ne treba miješati s Biblijom. Kur'an ne kaže da je Biblija izmjenjena verzija Indžila. Islam poštuje Bibliju kao svetu knjigu kršćana iako se ne slaže s njenim sadržajem.[nedostaje referenca] Indžil je za muslimane jedna od četiri[nedostaje referenca] Allahove objavljene svete knjige, kitaba, pored Kur'ana (koja je za muslimane primarna),[nedostaje referenca] Zebura[nedostaje referenca] i Tevrata.[nedostaje referenca]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Religious syms.svg Nedovršeni članak Biblija koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.