Estera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Estera ili Esthera (hebrejski: אֶסְתֵּר) je ličnost iz Starog zavjeta. Priča o Esteri iz Starog zavjeta govori o ženi perzijskog kralja Kserksa I (također poznatog pod imenima Asuerusa odnosno Ahasuerusa ). Ova priča se u jevrejskoj tradiciji veliča za vrijeme praznika Purim.

Ime[uredi | uredi izvor]

Po biblijskoj Priči o Esteri, kraljeva žena je bila porijeklom iz Judeje i zvala se Hadassah, što je ime biljke mirta na hebrejskom jeziku. Ime Estera je dobila tek po ulasku u kraljev harem. Po jednoj priči iz jevrejske tradicije, Estera je bila lijepa kao "noćna zvijezda" ili astara na grčkom jeziku što joj je dalo i ime, dok drugi izvori navode da je ime nastalo od imena boginje Ištar (Ishtar).

Po drugim navodima, ime Estera na hebrejskom jeziku znači sakrivena. Ester je za vrijeme boravka u Perziji sakrivala svoje jevrejsko porijeklo te je ova činjenica našla svoj odraz i u njenom imenu.

Biblijska priča[uredi | uredi izvor]

Estera je bila kćer Abigaila iz Benjaminovog plemena, jednog od dva plemena koje je činilo Judejsku kraljevinu prije njenog uništenja od strane Babilonaca i deportacije kraljevske elite u razne provincije perzijskog carstva.

Na početku priče, Estera živi sa svojim stricom Mordekajem koji je bio činovnik na dvoru perzijskog kralja u mjestu Susa ili Šušan. Pošto je čuo da kralj nakon smrti svoje supruge traži novu ženu, Mordekaj nagovori Esteru da učestvuje u izboru. Kralj Kserks izabire Esteru i ona postaje njegova žena.

Estera i Mordekaj (Aert de Gelder)

Kad kraljev ministar Haman odluči da istrijebi sve Jevreje iz kraljevstva, Estera pokušava nagovoriti svog muža da poništi ovu naredbu. Nakon trodnevnog posta, Estera odlazi kod kralja i moli ga da dođe na večeru u njene odaje zajedno s Hamanom. Nakon prve večere, Estera poziva kralja i Hamana i na drugu večeru, te ovog puta obavještava kralja da je Jevrejka i da je Haman naredio istrebljenje svih Jevreja iz cijelog kraljevstva. Na to kralj odobrava Jevrejima pravo da se brane ukoliko ih neko napadne te, po nekim izvorima, odlučuje da pogubi svog ministra zbog činjenice da je njegovom krivicom veliki broj nedužnih stanovnika njegovog kraljevstva mogao nastradati. Pobjeda Jevreja nad njihovim neprijateljima i Hamanom se svake godine obilato proslavlja za vrijeme praznika Purim kad svi Jevreji imaju obavezu da poslušaju čitanje Knjige o Esteri.

Grobovi Ester i Mordekaja

Estera se u Bibliji pojavljuje kao veoma pobožna žena, puna vjere, hrabrosti, patriotizma, pažljivosti i odlučnosti. Ona je poslušna i vjerna svom stricu Mordekaju i veoma brižna za sudbinu jevrejskog naroda. Estera u jevrejskoj tradiciji igra ulogu instrumenta pomoću kojeg je Bog spriječio istrebljenje jevrejskog naroda.