Evanđelje po Marku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
P46.jpg
Andrea Mantegna, Sveti Marko

Evanđelje po Marku (grč. κατὰ Μᾶρκον εὐαγγέλιον, τὸ εὐαγγέλιον κατὰ Μᾶρκον, to euangelion kata Markon) je druga knjiga Novog zavjeta, najjednostavnije je i najkraće je od 4 kanonska evanđelje, koje se tradicionalno pripisuje Marku Evangelistu. Biblijska skraćenica knjige je Mk.

Riječ je o tzv. sinoptičkom Evanđelju, a smatra se da je služio kao predložak za ostala dva sinoptička evanđelja (evanđelje po Mateju i evanđelje po Luki).

Markovo Evanđelje vjerovatno je prvo napisano Evanđelje. Mnogi kršćani drže da ga je napisao sv. Marko, najvjerojatnije u Rimu oko 60. – 80. g. Nekad se smatralo da je napisano nakon evanđelja po Mateju, što je razlog da se u Biblijama nalazi poslije njega.

Markov stil, način pisanja je vrlo jednostavan, živ i privlačan, sliči pučkom pripovijedanju.

Markovo evanđelje pripovijeda Isusov život od njegovog krštenja od strane Ivana Krstitelja, preko delovanja u Galileji i Jerusalemu, te muku, smrt i uskrsnuće, ali je uglavnom koncentrirano na posljednju sedmicu njegovog života. Redosljed kazivanja je određen teološkim razmatranjima, što znatno otežava kritičku analizu Isusove biografije.[1] U ovom Evanđelju, zapisano je propovijedanje apostola Petra u Rimu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom ref1

[1] </references>


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • ^ "Enciklopedija živih religija", Isus, (str. 316-318), Nolit, Beograd, 2004.