Bolnica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spoljašnjost tipične bolnice, sa ulazom i parking prostorom za ambulantna kola. Na ovoj slici je Bellvitge University Hospital u Španiji.

Bolnica je zdravstvena ustanova koja pruža liječenje pacijentima specijaliziranim zdravstvenonaučnim i pomoćnim zdravstvenim osobljem i medicinskom opremom.[1] Najpoznatiji tip bolnice je opća bolnica, koja obično ima odjel hitne pomoći za liječenje hitnih zdravstvenih problema u rasponu od požara i žrtava nesreće do iznenadne bolesti. Okružna bolnica je obično glavna zdravstvena ustanova u svom regionu, sa mnogo kreveta za intenzivnu njegu i dodatnim krevetima za pacijente kojima je potrebna dugotrajna njega. Specijalizovane bolnice uključuju traumatološke centre, bolnice za rehabilitaciju, dječije bolnice, bolnice za starije (gerijatrijska bolnica) i bolnice za rješavanje specifičnih medicinskih potreba kao što su psihijatrijski tretman (vidi psihijatrijska bolnica) i određene kategorije bolesti. Specijalizirane bolnice mogu pomoći u smanjenju troškova zdravstvene zaštite u poređenju sa općim bolnicama.[2] Bolnice su klasifikovane kao opšte, specijalne ili državne u zavisnosti od izvora prihoda.

Bolnica za nastavu kombinuje pomoć ljudima sa predavanjem studentima zdravstvenih nauka i pomoćne zdravstvene zaštite studentima. Zdravstvena naučna ustanova manja od bolnice općenito se naziva klinika. Bolnice imaju niz odjela (npr. hirurgija i hitna njega) i specijalističke jedinice kao što je kardiologija. Neke bolnice imaju ambulantne odjele, a neke jedinice za hronično liječenje. Uobičajene jedinice za podršku uključuju apoteku, patologiju i radiologiju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ who.int/hospitals/en/ "Hospitals" Provjerite vrijednost parametra |url= (pomoć). World Health Organization (jezik: engleski). Pristupljeno 24. januar 2018.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)
  2. ^ "India's 'production line' heart hospital". bbcnews.com. 1. august 2010. Pristupljeno 13. oktobar 2013.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= i |date= (pomoć)