Bolnica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
User-trash-full-3.svg Ovaj članak predložen je za brisanje. Razlog predlaganja za brisanje je: prekratko; sadrži netačne podatke
Korisnici Wikipedije u periodu određenom dogovorom zajednice mogu iznijeti svoja mišljenja o tome. Ako se ne slažete sa brisanjem ovog članka, molimo da svoj stav ukratko pojasnite na stranici za glasanje (detaljna razjašnjenja možete ostaviti na stranici za razgovor). Nakon izjašnjavanja članova zajednice te ako razlog za brisanje nije razriješen, članak će biti pobrisan u roku od 7 dana od dana postavljanja ovog šablona. Samu ovu poruku obrišite jedino ako namjeravate prepraviti članak ili nakon što se do odluke da se članak zadrži dođe na stranicu Wikipedia:Kandidati za brisanje. Administratori – Ne zaboravite provjeriti da li drugi članci vode ovamo i historiju stranice.

Bolnica je ustanova za pružanje ljekarske pomoći.

Podjela[uredi | uredi izvor]

Bolnice možemo podijeliti u 3 grupe:

  • primarne - domovi zdravlja i hitna medicinska pomoć - ustanove gdje ordiniraju ljekari opće prakse
  • sekundarne - opće (u BiH: kantonalne) bolnice - ustanove gdje ordiniraju doktori specijalisti (hirurzi, internisti, oftalmolozi itd.)
  • tercijarne - kliničke bolnice i klinički bolnički centri - osim za liječenje pacijenata, služe i za obrazovanje novih naraštaja doktora medicine, tj. nalaze se u gradovima gdje postoje medicinski fakulteti (KCUS - Sarajevo, Tuzla, KB Mostar, Banja Luka)
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: