Radiologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Radiolog tumači sliku magnetne resonanse.
Rendgenski film (sa X-zračenjem) dr. Macintya (1896)

Radiologija je medicinska disciplina koja u dijagnostici primjenjuje medicinsko snimanje, kao i za liječenje bolesti u tijelima životinja, uključujući i ljude.

Razne tehnike snimanja kao što su rendgenska radiografija, ultrazvuk, računarska tomografija (CT), nuklearna medicina uključujući pozitronsku emisionu tomografiju (PET) i magnetnu rezonancu (MRI) koriste se za dijagnozu ili liječenje bolesti. Interventna radiologija je izvođenje uobičajenih minimalno invazivna medicinskih postupaka, uz vođenje slikovnih tehnologija kao što su gore pomenute.

Moderna radiološka praksa uključuje nekoliko različitih zdravstvenih profesija koje rade kao tim. Radiolog je medicinski ljekar koji je završio odgovarajuću postdiplomsku obuku i tumači medicinske datoteke, izvještaje ili usmeno izvještava o ovim nalazima i koristi snimke za obavljanje minimalno invazivnih medicinskih postupaka.[1] Medicinska sestra uključena je u njegu pacijenata prije i nakon snimanja ili postupaka, uključujući davanje lijekova, praćenje vitalnih znakova i praćenje sediranih pacijenata.[2] Radiograf, poznat i kao "radiološki tehnolog" u nekim zemljama kao što su Sjedinjene Države i Kanada, posebno je obučeni zdravstveni radnik koji koristi sofisticiranu tehnologiju i tehnike pozicioniranja za proizvodnju medicinskih datoteka za radiološko tumačenje. Ovisno o obuci pojedinca i zemlji u kojoj se radi, radiograf se može specijalizirati za jedan od gore navedenih modaliteta snimanja ili imati proširene uloge u izvještavanju za datoteke.[3]

Dijagnostički modaliteti snimanja[uredi | uredi izvor]

Radiografija koljena pomoću DR-aparata
Projekciona radiograf koljena

Radiografije, prvobitno su nazvane rentgenografi, nazvane po otkrivaču X-zraka, Wilhelmu Conradu Röntgenu. Proizvode se prenošenjem rendgenskih zraka kroz pacijenta. X-zrake se projiciraju kroz tijelo na detektor; formira se datoteka na osnovu koje zrake prolaze (i detektiraju se) naspram onih koje se apsorbiraju ili rasipaju u pacijentu (i stoga se ne otkrivaju). Röntgen je otkrio X-zrake 8. novembra 1895. godine i za njihovo otkriće dobio prvu Nobelovu nagradu za fiziku 1901.

U film-skenirajućoj radiografiji , rendgenska cijev stvara snop rendgenskih zraka koji je usmjeren na pacijenta. Rendgenski zraci koji kroz njega prolaze, filtriraju se kroz uređaj zvani rešetka ili rendgenski filter, kako bi se smanjilo rasipanje, i udario u nerazvijeni film, koji se čvrsto drži na ekranu fosfora koji emitira svjetlost u nepropusnu kasetu. Film se zatim hemijski razvija i na njemu se pojavljuje datoteka. Radiografija filmskog ekrana zamjenjuje se radiografijom fosforne ploče, ali u novije vrijeme digitalnom radiografijom (DR) i EOS snimanjem.[4] U dva najnovija sistema, rendgenski zraci udaraju u senzore koji pretvaraju generirane signale u digitalne informacije, koje se prenose i pretvaraju u datoteku prikazanu na ekranu računara. U digfitalnoj radiografiji senzori oblikuju ploču, ali u EOS-sistemu za skeniranje proreza, linearni senzor skenira pacijenta vertikalno.

Obična radiografija bila je jedini način snimanja dostupan tokom prvih 50 godina radiologije. Zbog svoje dostupnosti, brzine i nižih troškova u odnosu na druge modalitete, radiografija je često prvi izbor u radiološkoj dijagnozi. Uprkos velikoj količini podataka u CT skeniranju, MR snimanju i drugim digitalnim slikama, postoje mnogi entiteti bolesti kod kojih se klasična dijagnoza postiže običnom radiografijom. Primjeri uključuju razne vrste artritisa i upale pluća, tumore kostiju (posebno benigni), prijelome, urođene anomalije skeleta i određene bubrežne kamence.

Mamografija i DXA su dva oblika primjene niskoenergetske projekcije koja se koristi za procjenu stanja karcinoma dojke, odnosno osteoporoze.

Fluoroskopija[uredi | uredi izvor]

Fluoroskopija i angiografija su posebni vidovi primjene rendgenskog snimanja, u kojima su fluorescentni ekran i datoteka pojačavajuće cijevi, povezane na televizijski sistem zatvorenog kruga.[5] To omogućava snimanje struktura u pokretu ili povećanih s radiokontrastnim sredstvom u stvarnom vremenu. Radiokontrastna sredstva se obično daju gutanjem ili ubrizgavanjem u tijelo pacijenta, radi ocjenjivanja anatomije i funkcioniranja krvnih sudova, urogenitalnog sistema ili gastrointestinalnog trakta (GI-trakt). Sada su u upotrebi dva radiokontrastna sredstva. Barij-sulfat (BaSO4 ) daje se oralno ili rektalno za procjenu gastrointestinalnog trakta.

Jod se, u više zaštićenih oblika, daje oralnim, rektalnim, vaginalnim, intraarterijskim ili intravenskim putem. Ovi radiokontrastni agensi snažno apsorbiraju ili rasipaju rendgenske zrake, a zajedno sa snimanjem u stvarnom vremenu omogućavaju demonstraciju dinamičkih procesa, poput peristaltike u probavnom traktu ili protoka krvi u arterijama i venama. Kontrast joda takođe se može koncentrirati u trbušnim područjima više ili manje nego u normalnim tkivima i učiniti abnormalnosti uočljivijima (tumori, ciste, upale. Pored toga, u određenim okolnostima, kao kontrastno sredstvo može se koristiti i zrak, za gastrointestinalni sistem, a ugljik-dioksid kao kontrastno sredstvo u venskom sistemu; u tim slučajevima kontrastno sredstvo slabi rendgensko zračenje manje od okolnih tkiva.

Kompjuterizirana tomografija[uredi | uredi izvor]

CT-snimak rožnjače

CT-snimanje koristi rendgenske zrake u kombinaciji sa računanjem algoritama za datoteku tijela.[6] U CT-u, rendgenska cijev nasuprot rentgenskom detektoru (ili detektorima) u aparatu u obliku prstena rotira se oko pacijenta, proizvodeći kompjuterski generirani presjek datoteke (tomogram). CT se dobija u aksijalnoj ravni, pomoću srčanih i sagitalnih datoteka proizvedenih računarskom rekonstrukcijom. Radiokontrastna sredstva se često koriste sa CT-om za pojačano ocrtavanje anatomije. Iako radiografije pružaju veću prostornu rezoluciju, CT može otkriti suptilnije varijacije u slabljenju rendgenskih zraka (veća kontrastna rezolucija). CT izlaže pacijenta znatno višem ionizujućem zračenju nego radiograf.

Spiralni multidetektor CT koristi 16, 64, 254 ili više detektora tokom neprekidnog kretanja pacijenta kroz zrake da bi se dobili kratki detalji o datotekama u kratkom vremenu pregleda. Brzom primjenom intravenoznog kontrasta tokom CT-skeniranja, ovi sitni detalje datoteka mogu se rekonstruirati u trodimenzijskoj (3D) datoteci karotidnih, cerebralnih, srčanih ili drugih arterija.

Uvođenje računarske tomografije početkom 1970-ih revolucioniralo je dijagnostičku , pružajući kliničarim datoteke prave trodimenzijske anatomske strukture. CT-skeniranje postalo je test izbora u dijagnosticiranju nekih hitnih i hitnjih stanja, poput cerebralne hemoragije, plućne embolije (ugrušci u arterijama pluća), disekcija aorte (kidanje zida aorte) , upala slijepog crijeva, divertikulitis i začepljivanje usljed bubrežnih kamenaca. Stalna poboljšanja u CT tehnologiji, uključujući brže vrijeme skeniranja i poboljšanu rezoluciju, dramatično su povećali tačnost i korisnost CT-skeniranja, što može djelimično objasniti povećanu upotrebu u medicinskoj dijagnozi.

Ultrazvuk[uredi | uredi izvor]

Medicinska ultrasonografija koristi ultrazvuk (visokofrekventni zvučni talas) za vizualizacijske strukture mehkog tkiva u tijelu u stvarnom vremenu. Nije uključeno ionizujuće zračenje, ali kvalitet datoteka dobijenih ultrazvukom u velikoj mjeri ovisi o vještini osobe (ultrasonograf) koja obavlja pregled i veličini tijela pacijenta. Pregledi većih pacijenata, prekomjerne težine mogu imati pad kvaliteta datoteke, jer njihova potkožna masnoća apsorbira veći dio zvučnih talasa. To rezultira manjim brojem zvučnih talasa koji prodiru u organe i reflektiraju se natrag u pretvarač, što rezultira gubitkom informacija i lošom kvalitetom datoteke. Ultrazvuk je također ograničen nemogućnošću datoteke krozbzračne džepove (pluća, crijevne petlje) ili kosti. Njegova upotreba u medicinskom snimanju razvila se uglavnom u posljednjih 30 godina. Prvi+e ultrazvučne datoteke bile su statičke i dvodimenzijske (2D), ali uz modernu ultrasonografiju 3D rekonstrukcije se mogu promatrati u stvarnom vremenu, efektivno postajući "4D".

Budući da tehnike ultrazvučnog snimanja ne koriste ionizujuće zračenje za generiranje datoteka (za razliku od radiografije i CT skeniranja), one se obično smatraju sigurnijima i stoga su češće u akušerskom snimanji. Napredak trudnoće može se temeljito procijeniti s manje brige zbog štete od korištenih tehnika, što omogućava rano otkrivanje i dijagnozu mnogih fetusnih anomalija. Rast se s vremenom može procijeniti, što je važno kod pacijenata s hroničnim bolestima ili bolestima izazvanim trudnoćom, te u višestukoi trudnoća (blizanci, trojke, itd.). Kolor Dopplerski ultrazvuk mjeri težinu periferne vaskularne bolesti i koriste ga kardiolozi za dinamičku procjenu srca, srčanih zalistaka i glavnih sudova. Stenoza, naprimjer, karotidne arterije može biti znak upozorenja za nadolazeći moždani udar. ugrušak, ugrađen duboko u jednu od unutrašnjih vena nogu, može se naći ultrazvukom prije nego što se istisne i putuje u pluća, što rezultira potencijalno fatalnom plućnom embolijom.

Ultrazvuk je koristan kao vodič za izvođenje biopsije, kako bi se smanjilo oštećenje okolnih tkiva i u drenažama kao što je toracenteza. Mali prijenosni ultrazvučni uređaji sada zamjenjuju [[dijagnostička peritonealna lavaža | peritonealna lavaža, na odjelima trauma neinvazivnom procjenom prisustva unutrašnjeg krvarenja i oštećenja untarašnjih organa. Opsežno interno krvarenje ili ozljeda glavnih organa može zahtijevati operaciju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The American Board of Radiology Webpage of the American Board of Radiology
  2. ^ Blevins SJ (1994). "The role of the radiology nurse". Radiology Management. 16 (4): 46–8. PMID 10139086.
  3. ^ Murphy A, Ekpo E, Steffens T, Neep MJ (December 2019). "Radiographic Datoteka interpretation by Australian radiographers: a systematic review". Journal of Medical Radiation Sciences. 66 (4): 269–283. doi:10.1002/jmrs.356. PMC 6920699. PMID 31545009.
  4. ^ Bittersohl B, Freitas J, Zaps D, Schmitz MR, Bomar JD, Muhamad AR, Hosalkar HS (May 2013). "EOS imaging of the human pelvis: reliability, validity, and controlled comparison with radiography". The Journal of Bone and Joint Surgery. American Volume. 95 (9): e58–1–9. doi:10.2106/JBJS.K.01591. PMID 23636197.
  5. ^ Novelline, Robert A.; Squire, Lucy Frank (1997). Squire's Fundamentals of Radiology (5th izd.). Harvard University Press. ISBN 978-0-674-01279-0. Nepoznati parametar |name-list-format= zanemaren (prijedlog zamjene: |name-list-style=) (pomoć)
  6. ^ Herman, Gabor T. (14 July 2009). Fundamentals of Computerized Tomography: Datoteka Reconstruction from Projections (2nd izd.). Springer. ISBN 978-1-84628-723-7. Nepoznati parametar |name-list-format= zanemaren (prijedlog zamjene: |name-list-style=) (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]