Oftalmologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pregled očiju kod oftalmologa

Oftalmologija (grčki oftalmos - oko) je nauka o građi, funkciji, poremećajima i bolestima očiju, suznog aparata, očnih mišića i kapaka.

Oftalmologija se bavi kako dijagnostikom, tako i liječenjem očnih bolesti, uključujući i hirurško liječenje različitih bolesnih stanja na oku i adneksima. Kao zaseban dio medicine se izdvojila u 19. vijeku, a zahvaljujući tehničkom napretku doživjela je veliki iskorak u 20. vijeku. U okviru oftalmologije spada propisivanje naočala i kontaktnih leća, te operacije katarakte, glaukoma i laserske operacije na oku.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Oftalmologija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.