Medicinska biohemija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Medicinska biohemija je naučna disciplina koja spaja znanja medicinskih nauka: anatomije, fiziologije, patofiziologije, hemije i biohemije, odnosno koja se razvila neposredno iz medicinskih i prirodnih nauka. Medicinska biohemija se bavi otkrivanjem i praćenjem patoloških promjena i poremećaja u metaboličkim procesima čovjeka, izučava normalni i patološki metabolizam biomolekula, kao i metode i klinički značaj određivanja različitih sastojaka biološkog materijala. Pored ovog naziva, također se još naziva i: klinička hemija i klinička biohemija. Naziv klinička hemija po prvi put je upotrijebio Johan Scherer koji je svoju laboratoriju označio kao Kliničko-hemijsku laboratoriju 1912 godine (Klinisch Chemische Laboratorium) u bolnici Julius u Wurzburg-u, Njemačka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]