Autopsija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rembrandtova slika Lekcija anatomije doktora Nicolaes Tulpa, prikazuje autopsiju

Autopsija, također poznata i kao postmortalna makroskopska analiza ili obdukcija (lat. obducere = otvarati) ili sekcija (lat. secare = sjeći), je medicinska procedura koja se sastoji u pregledu ljudskog leša s ciljem određivanja uzroka smrti i procjene svake bolesti ili ozljede koja je možda bila prisutna kod umrle osobe. Autopsiju izvode specijalisti medicine koji se zovu patolozi.

U Bosni i Hercegovini autopsija se dijeli na patološku autopsiju i sudsko-medicinsku autopsiju, koje se donekle razlikuju i u tehnici izvođenja. Autopsija osigurava materijalne dokaze svih promjena koje čine osnov bolesti ili ozljede. Zbog toga autopsija ima veliki značaj u:

  • kontroli rada medicinskih ustanova
  • naučno-istraživačkom i pedagoškom radu
  • prevenciji raznih epidemija, otkrivanjem raznih infektivnih bolesti
  • sudsko-medicinskoj praksi
  • kriminalističkoj obradi

Tokom autopsije se vizuelno pregledaju sva tkiva i organi (makroskopska analiza), te se iz onih zahvaćenih bolešću uzimaju uzorci koji se kasnije mikroskopski analiziraju. Na osnovu rezultata dobijenih makroskopskom i mikroskopskom analizom donosi se konačan zaključak o uzroku smrti i bolestima koje su dovele do nje, a također i o ostalim bolestima koje su bile prisutne prije smrti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Autopsija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).