Epidemija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa koju je napravio Dr. John Snow, pokazuje slučaje kolere u Londonu 1854. godine

Epidemija (grčki επιδημία, "među narodom rasprostranjeno") je neobično često pojavljivanje jedne bolesti u jednoj populaciji. Epidemične bolesti su između ostalog kolera, gripa, tifus i kuga. Po pravilu radi se uvjek o infekcioznim bolestima. Ponekad se taj pojam korisiti i za neinfekciozne bolesti kao naprimjer za gojaznost (da bi se opisale opasnosti kao njene posljedice).

Riječ epidemija je nastala od grčkih riječi epi ("preko") i demos ("narod").


Endemija, za razliku od epidemije, opisuje normalo i uobičajeno pojavljivanje (širenje) bolesti među jednom populacijom. Tako je naprimjer jedan određeni procenat od gripe oboljelih sasvim normalan. Čim broj oboljelih pređe jednu određenu granicu (kod gripe su to 10%) može se govoriti o epidemiji. Epidemije koje prelaze državne ili čak kontinentalne granice nazivaju se pandemije.

Kod životinja se epidemije označavaju kao epizootije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]