Idi na sadržaj

Folna kiselina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Struktura folne kiseline

Folna kiselina ili vitamin B9 član je vitamina B-kompleksa. Važna je za sintezu DNK i konverziju nekih aminokiselina. Nedostatak može dovesti do anemije.

Folna kiselina je zapravo pteroilglutaminska kiselina koja se sastoji od tri komponente: 2-amino-4-hidroksipteridinske jezgre, p-aminobenzojeve kiseline i glutaminske kiseline. To je narandžastožuti kristalni prašak teško topiv u vodi i organskim otapalima. Hidrolizira se pod uticajem kiselina, a razgrađuje pod uticajem oksidansa, reducensa i UV zračenja.

U prirodi dolazi u obliku poliglutamata. Bogati izvori folne kiseline su jetra, bubrezi, zeleno povrće, kvasac i orasi. Preporučene dnevne količine (RDA) za odrasle iznose 150 - 200 μg folata.

Važna je u sintezi nukleinskih kiselina i održavanju normalne eritropoeze. Zato pri nedostatku folne kiseline može doći do megaloblastične anemije i problema s probavom.

Manjak folata remeti sintezu DNA što koći diobu i sazrijevanje stanica koje tako postaju megaloblasti. Te promjene postoje u svim stanicama, ali su uočljivije na onima koje se brzo dijele (hematopoetičke stanice i epitelne stanice probavnog sustava), zbog čega nastaje megaloblastična anemija i poremečaj funkcije probavnog stustava.


Nedovršeni članak Folna kiselina koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.