Vitamin B6

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Piridoksin)
Piridoksin
Piridoksal fosfat

Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin B-kompleksa koji je topljiv u vodi.[1] Osim piridoksina, vitaminsku aktivnost pokazuju, pirodoksal i piridoksamin.

Ovaj vitamin čini nekoliko sličnih spojeva. Piridoksin, piridoksal[2] i piridoksamin derivati su piridina, a razlikuju se po grupi u položaju C-4. Piridoksin je bijeli kristalni prašak koji se lahko topi u vodi, a teže u alkoholu, hloroformu i eteru. Slabo se razgrađuje, ali je osjetljiv na sunčevu svjetlost.

Sva tri sastojka se nalaze u prirodi. Piridoksina ima[3] u biljnom i životinjskom tkivu, posebno u jetri i bubrezima, zatim u kvascu, ribi, soji, jajima, mlijeku te voću (posebno suho voće, banane, avokado) i povrću (špinat, pšenične klice). Preporučene dnevne količine za odrasle zdrave muškarce su 2.0 mg, a za odrasle zdrave žene 1.6 mg pri normalnoj ishrani.

U jetri sva tri oblika prelaze u piridoksal fosfat i piridoksamin fosfat. Piridoksal fosfat je inače vrlo važan koenzim mnogih enzima u metabolizmu, aminokiselina te pri dekarboksilaciji.

Nedostatak vitamina B6 je vrlo rijedak. Javlja se kod primjene nekih lijekova ili vezan za nedostatak nekih drugih vitamina B-kompleksa. Simptomi nedostatka se očituju na koži i u centralnom nervnom sistemu. Uz to, ovaj vitamin ima i relativno nisku toksičnost.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Office of Dietary Supplements - Vitamin B6". ods.od.nih.gov (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 9. 2021.
  2. ^ "Vitamin B6". Linus Pauling Institute (jezik: engleski). 22. 4. 2014. Pristupljeno 16. 9. 2021.
  3. ^ Boston, 677 Huntington Avenue; Ma 02115 +1495‑1000 (4. 6. 2019). "Vitamin B6". The Nutrition Source (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 9. 2021.