Idi na sadržaj

Lijek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Lijekovi)
Lijek (Acyclovir)

Lijek (lat. medicamentum, njem. Medikament, engl. Medicine) je svaka biološka supstanca koja se ne unosi u organizam kao hrana. Svaki lijek se koristi u tačno propisanu svrhu, u tačno propisanoj dozi (količini). Obično se lijekovi propisuju od strane ljekara, u vidu recepta, na kome je precizirano u koje vrijeme, u kojoj količini i koliko dugo je potrebno uzimati lijek. Većina lijekova se upotrebljava u svrhu liječenja bolesti, ublažavanja simptoma i sl. Lijekovi mogu biti:

  • prirodnog porijekla (biljnog, životinjskog i mineralnog)
  • polusintetičkog porijekla
  • sintetičkog porijekla

Načini uzimanja lijekova[uredi | uredi izvor]

Lijekovi se mogu koristiti na razne načine:

Djelovanje lijekova[uredi | uredi izvor]

Farmakodinamika je naučna disciplina koja proučava djelovanje lijekova u organizmu. Tu spadaju i neželjeni (sporedni) efekti. Farmakokinetika opisuje koliko brzo i u kojoj mjeri se lijek apsorbuje u organizmu, koliko brzo dođe do željenog mjesta djelovanja te kako i na koji način se eliminiše iz organizma.

Djelovanje lijekova uveliko ovisi o njihovoj dozi, učestalosti i dužini perioda uzimanja. Naime, davno je zabilježeno da, zavisno od doze, svaka supstanca može biti i otrov i lijek:

Sve supstance su otrovi; nema nijedne da nije otrov. Prava doza diferencira otrov od lijeka...

Paracelsus (1493. – 1541.)

Neki lijekovi mogu, nakon određenog vremena korištenja, izazvati ovisnost. Jedna studija je pokazala da je u Njemačkoj 1,4 do 1,9 miliona ljudi ovisno o nekoj vrsti lijeka.[1]. Djelovanje svakog lijeka je strogo kontrolisano prije same proizvodnje tog lijeka, a da bi se bilo koji lijek pustio u opticaj potrebna su ogromna novčana sredstva[2]. U svim zemljama svijeta proizvodnja i prodaja lijekova su kontrolisane strogim zakonima.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Cornelia Bartels, Heike Göllner, Jan Koolman: Tabletten, Tropfen und Tinkturen, Wiley-VCH, Weinheim 2005, ISBN 3-527-30263-8 (njem.)
  • Wolf-Dieter Müller-Jahncke, Christoph Friedrich: Geschichte der Arzneimitteltherapie, Stuttgart 1996 (njem.)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.tagesschau.de/aktuell/meldungen/0,1185,OID6093554_TYP6_THE_NAV_REF1_BAB,00.html[mrtav link]
  2. ^ Merrill Goozner: The $800 million pill. Univerzitet California Press, Berkeley 2004, str. 297, ISBN 0-520-23945-8 (engl.)