Vitamin B3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Niacin)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vitamin B3 je spoj dviju hemijskih struktura, nikotinske kiseline, tj. niacina, i nikotinamida. Nikotin, otrov koji se nalazi u dimu cigara, nema nikakve veze sa nikotinskom kiselinom niti niacinom. Naprotiv, ćelija ne bi mogla da opstane bez vitamina B3.

Nikotinamid je strukturni dio koenzima NADP, dio procesa respiracije. Meso, džigerica, jaja, mlijeko, riba, krompir i zeleno voće su bogati vitaminom B3. Nedostatak ovog vitamina se može vidjeti kod osoba koji boluju od pelagre, kožne bolesti. Pelagra se također pojavljuje i kod osoba u poodmaklim fazama alkoholizma. Prevelika konzumacija B3 vitamina može da dovede do oštećenja jetre, što je veoma rijedak slučaj.

Niacin

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]