Piletina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Svježi pileći bataci

Piletina je naziv za meso dobijeno od domaćih kokoški. Piletina je najčešća vrsta peradarskog mesa u svijetu. Za proizvodnju mesa najvažnije su "teške" pasmine, zatim kombinovane (jaja i meso), a rjeđe lake pasmine (koriste se više za proizvodnju jaja).

Piletina se stavlja u promet u trupovima ili komadima, ohlađeno na temperaturu ispod 4°C ili smrznuto na nižoj temperaturi od -12°C.

Piletina, kao i meso ostalih peradi, se brzo i lako priprema, servira i ima poželjna organoleptička svojstva. Mišićna vlakna su nježna i bez teškoća se vare u probavnom traktu.

Podjela[uredi | uredi izvor]

Piletina, prema propisima, se razvrstava na:

  • Mlada piletina (tzv. brojleri), starosti do 2,5 mjeseca
  • Piletina starosti 2,5 do 6 mjeseci
  • Meso mladih kokoši starosti od 6 mjeseci do 1 godine
  • Meso starijih kokoši preko 1 godine

Djelovi trupa[uredi | uredi izvor]

Pileći trupovi nakon klanja se režu na slijedeće dijelove: glava, vrat, krila, leđa, karlica, prsa, karabataci, bataci i nogice.

Osim mesa jestivi dijelovi kokoške su također i srce, jetra (džigerica) i želudac (bubac).


Foodlogo2.svg Nedovršeni članak Piletina koji govori o hrani treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.