Stomatologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Stomatologija (grč. στομα, "usta"), u zapadnom svijetu dentalna medicina. Stomatologija je priznata internacionalna disciplina u specijaliziranoj medicini, koja zahtijeva minimalno obrazovanje od 5 godina, s mogućnošću daljnje specijalizacije. Postoji više grana stomatologije, a sve se bave izučavanjem bolesti usta, ali i tehnologijom izrade raznih naprava i postavljanja vještačkih materijala kojima se nadoknađuju i/ili nadograđuju izgubljeni zubi i okolne strukture. Podijeljena je upravo po tom kriteriju: većina ustaljenih bolesti usta i neke rjeđe imaju svoj specijalizacijski proces i kao takve su i priznate. Pogrešno ustaljeni naziv za stomatologa je zubar. Zubari su medicinski radnici koji su završili višu zubarsku skolu (jedna takva postojala je, npr, u Ljubljani).

Grane stomatologije[uredi | uredi izvor]

Na stomatološkoj stolici
 1. Dentalna antropologija
 2. Morfologija zuba
 3. Restaurativna stomatologija
 4. Endodoncija
 5. Gnatologija
 6. Dječija stomatologija - pedodoncija
 7. Oralna higijena i preventivna stomatologija
 8. Ortodoncija
 9. Parodontologija
 10. Oralna hirurgija
 11. Stomatološka protetika
 12. Oralna medicina

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Stomatologija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.