Rožnjača

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dijagram ljudskog oka: rožnjača (5)

Rožnjača (lat. cornea), je providni kružni prednji dio oka.

Rožnjača je jako tvrde konzistencije, pa je zato dobila ime (tvrda kao rog). U promjeru ima 11-12 milimetara, a debela je oko pola milimetra. Rožnjača je građena od pet slojeva. Na površini je višeslojni pločasti epitel. Prednja membrana, ili membrana Bowmani, dijeli epitel od strome. Stroma sačinjava najveći dio debljine rožnjače. Ona je građena u vidu providnih ploča, koje su u stvari modifikovane ćelije. Stroma završava sa zadnjom membranom, koja je otporna na intraokularni pritisak, a ona se po autoru zove membrana Descemeti. Unutrašnji sloj rožnjače komunicira sa prednjom očnom sobicom. Ovaj sloj je građen od tankih endotelnih ćelija i označava se kao endotel.

Rožnjača nema krvnih sudova i ishranjuje se putem difuzije iz okolnog tkiva. Providnost rožnjače i njena pravilna zakrivljenost su osnove za dobar vid. U slučaju mutnina na rožnjači (leukom) kao posljedice bolesti ili povrede, dolazi do znatnog smanjenja vida. Nepravilna zakrivljenost rožnice se ogleda ako postoji astigmatizam oka ili kupasta zakrivljenost (keratokonus).

Upala rožnjače se zove keratitis.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: