Staklasto tijelo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dijagram ljudskog oka: Staklasto tijelo (10)

Staklasto tijelo (lat. Corpus vitreum) je dio oka koji najvećim dijelom ispunjava unutrašnjost očne jabučice (bulbus oculi). Svojim prednjim dijelom ono je u vezi sa očnim sočivom, a pozadi i sa strana je u vezi sa unutrašnjom očnom ovojnicom, odnosno mrežnjačom.

Staklasto tijelo ima želatinoznu strukturu i normalno je potpuno providno. Kod bolesnih stanja ovojnica oka i očnog sočiva, dolazi i do promjena u staklastom tijelu. U njemu se može pojaviti krv (hemoftalmus) ili gnoj (endoftalmitis). Probojne povrede oka mogu dovesti do isticanja vitreusa, što za posljedicu može imati sušenje, odnosno atrofiju oka.

U vitreusu mogu nastati flotirajuće mutnine koje se označavaju kao "leteće mušice" (floaters). One su obično bezazlene. Tokom starenja dolazi do skvrčavanja vitrealnog tijela, a mogu se pojaviti i adhezije sa mrežnjačom, koje opet u nekim slučajevima dovode do ablacije mrežnjače. Vitrealna hirurgija je dio očne hirurgije kojom se obično vrši zamjena neprovidnog staklastog tijela providnim medijem (zrak ili silikonsko ulje). Ta se operacija zove vitrektomija.


Star of life.svg Nedovršeni članak Staklasto tijelo koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.