Artritis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ruke zahvaćene reumatoidnim artritisom, autoimunim oblikom artritisa

Artritis (grč. arthros = zglob) jest upalna bolest koja najčešće zahvata zglobove, tj. smatra se upalom zglobova. U engleskoj literaturi pojam arthritis podrazumijeva potpuno drugo stanje, odnosno bolest, koji bi značio degenerativne promjene - artroze, što odgovara engleskom pojmu osteoarthritis. Dok su artroze hladna stanja zglobova, pri kojima dolazi do trošenja zgloba, upalna stanja povezana su sa zagrijavanjem, nateknućem i crvenilom.

Podjela[uredi | uredi izvor]

U principu, vrste artritisa dijele se u zavisnosti od njegovog uzroka. Akutni i opasna vrsta oboljenja je bakteriološki artritis, koji se može dokazati klicama u zglobu. Po područjima koja zahvata, artritis se može podijeliti na monoartritis (oboljenje samo jednog zgloba), oligoartritis (nekoliko zglobova) i poliartritis.


Star of life.svg Nedovršeni članak Artritis koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.