Artroza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Osteoartritis)

Artroza je najčešći oblik bolesti zglobova kod starijih osoba. Simptomi variraju od lakših bolova i ukočenosti do žestokih bolova koji onemogućavaju kretanje. U početku se bolovi obično javljaju nakon upotrebe zgloba, a nestaju kad se osoba odmara. Kako bolest napreduje, mogu se osjećati bolovi u zglobovima i u stanju mirovanja.

Iako artroza može zahvatiti gotovo svaki zglob u tijelu, najčešće zahvata zglobove prstiju i one koji nose najveću težinu, kao što su kukovi, koljena i gležnjevi. Kod nekih osoba koje su povrijedile zglob, artroza se u povređenom zglobu razvije godinama nakon povrede. Povrh uobičajenog trošenja ili neke povrede zglobova, čini se da naslijeđe ima određenu ulogu u razvoju bolesti. Artroza, pogotovo u kukovima i prstima, često je porodična bolest. Gojaznost također može izazvati artrozu, vjerovatno zato što višak težine opterećuje zglobove, naročito koljena.

Liječenje artroze usmjereno je na ublažavanje bolova. Ako imate znakove artroze na rendgenogramu ili se bolest otkrije ljekarskim pregledom, ali nemate bolova, vaš ljekar vjerovatno neće propisati terapiju. Vježbe za jačanje predjela oko zglobova mogu ublažiti simptome. Jednostavne promjene u načinu života, kao što je mijenjanje položaja u kojem spavate ili načina na koji nosite teške predmete, također može doprinjeti ublažavanju simptoma. U težim slučajevima artroze možda ćete se morati služiti štapom ili nekim drugim pomagalom za hodanje.