Luka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za druga značenja, pogledajte Luka (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luka Miami

Luka je mjesto na obalama mora, jezera ili rijeka i služi za pristajanje brodova i prekrcaj tereta s brodova i na njih.. Luke često imaju opremu za prekrcaj tereta kao što su dizalice i viličari, čiji vlasnici mogu biti privatne osobe ili javne ustanove. Često se u blizini luke nalaze postrojenja za konzerviranje i druge vrste obrade robe.

Za funkcioniranje luke važna je dubina vode u kanalima ili vezovima, zaštita od vjetra, valova i oluja, kao i pristup kopnenim prijevoznim sredstvima kao što su željeznica i kamioni. Rijetke su luke sa dubljim vodama, ali one mogu primati veće, ekonomičnije brodove. S obzirom na to da su kroz historiju luke služile za prijem različitih vrsta transporta, oprema varira u širokom rasponu. Samo područje luka se može protezati kilometrima obale, i dominirati lokalnom ekonomijom. Neke luke služe samo u vojne svrhe.