Kamion

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kamion tegljač Volvo VNL za sjevernoameričko tržište.
Daimler-Lastwagen, 1896
Damper BelAZ 75600 nosivosti 320 tona.
Prvomajska parada u Ljubljani 1961. godine. Kamion FAP 6G koji sa modelom FAP 4G spada u prve modele kamiona koja je fabrika u Priboju proizvodila po licenci Sauer. To su bili prvi teški kamioni proizvedeni u SFRJ . Uz određene modifikacije od modela 6G nastao je FAP 13 koji je počeo da se proizvodi 1962. godine i u koji je ugrađivan motor FAMOS F, R4, 8000 kubika, 130 KS, 2000 o/min, izrađen u Hrasnici.
Ural NEXT - vojna varijanta.
Kamion dostavni furgon Iveco Daily - šesta generacija (2014 - ).
Kamion samoistovarač KamAZ 65802.
Mercedes Benz Actros MP IV.

Kamion ili teretno vozilo je motorno vozilo veće od kombija, a služi za prijevoz većih količina tereta u putnom prometu. Osnovni elementi strukture kamiona su:

 • pogonski agregat (motor)
 • šasija (platforma)
 • karoserija (kabina i tovarni sanduk)
 • specijalni sistemi (samoistovar, sistem za povezianje vučnog i priključnog vozila i sl.)

Šasija može biti integrisana sa karoserijom, odnosno tovarnim sandukom i otvorena noseća za nadogradnju i vuču (tegljač) priključnih vozila. Kamioni kao teretna vozila a na osnovu ambijenta za koji su namijenjeni mogu biti putna (cestovna) i besputna (terenska).

Prema položaju motora razlikuju se sljedeće kompozicione šeme teretnih vozila - kamiona:

 • motor iznad prednje osovine, kabina iza motora
 • motor iznad prednje osovine, kabina djelimično iznad motora
 • motor iznad prednje osovine, kabina iznad motora
 • motor iza prednje osovine, kabina ispred prednje osovine

Sa aspekta osnovne namjene, kamioni se mogu svrstati u tri osnovne grupe:

 • transportni
 1. mali teret (kamionet)
 2. teretni
 3. furgon
 4. samoistovarač
 5. damper
 • radni (dizalica, el. agregat, čišćenje i pranje ulica, radionica i dr.)
 • specijalni
 1. cisterna
 2. hladnjača
 3. prevoz stoke
 4. prevoz drveta
 5. bet. mješalica
 6. sanitet

Kategorizacija kamiona se može izvršiti i na osnovu nosivosti. Pojedine vrste kamione imaju zasebne nazive:

 • Kiper je kamion koji se koristi u građevinske svrhe, iza vozačke kabine se nalazi prostor (tzv. sanduk) koji je pričvršćen na njegov stražnji dio i po potrebi se može ukositi (u smjeri ose kamiona ili u smjeru okomitom na osu kamiona) kako bi se iz nje ispraznio teret. Naziv dolazi od njemačke riječi "kippen", koja znači "nagnuti".
 • Kran je kamion koji ima mogućnost pomoću krana izvršiti istovar tereta koji vozi
 • Šleper ili tegljač je kamion koji za sobom vuče jednu ili više prikolica ili poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe također od njemačke riječi "schleppen", koja znači "vući".
 • Labudica je šleper koji na prikolici prevozi automobile ili neka druga vozila.

U američkom engleskom nariječju truck se, osim kamiona, često opisuju terenci i pick-upovi dok se u bosanskom jeziku za opis manjih kamiona i pick-upova često koristi riječ kamionet. U Jugoslaviji je 1938. godine bilo registrovano samo 12.500 motornih vozila. Međutim, te iste godine otpočinje prva montaža motornih vozila - kamiona u Jugoslaviji i na Balkanu u fabrici avionskih motora - IMAD u selu Rakovica blizu Beograda. Već naredne 1939. godine u krugu IMAD-a počinje izgradnja prve namjenske fabrike automobilskih motora i kamiona koja je svečano otvorena oktobra 1940. godine. Kupljena je licenca za kamion Praga RN-8 s rednim četvorotaktnim 6-to cilindričnim benzinskim motorom, vodenim hlađenjem, snage 70 konjskih snaga, sa bočnim stojećim ventilima. Do početka njemačko-italijanskog napada na Jugoslaviju aprila 1941. montirano je svega 250 kamiona. Nakon završetka rata, nove vlasti pokrenule su proizvodne linije za kamione u IMR-u (bivši IMAD) u Rakovici i u TAM-u u Mariboru. Nabavljena je dodatna dokumentacija za kamion Praga RN-13 nosivosti 3,5 tone koji je ponio novo ime pionir. Obje fabrike su uporedo proizvodili "pionire" do 1950. godine. U TAM-u proizvodili su "pionire" sve do 1959. godine. Ukupno je proizvedeno 17.416 vozila. Kamion TAM "pionir" je prvo motorno vozilo koje se masovno proizvodilo u Jugoslaviji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]