Kamion

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kamion
Daimler-Lastwagen, 1896

Kamion ili teretno vozilo je motorno vozilo veće od kombija, a služi za prijevoz većih količina tereta u putnom prometu.

Pojedine vrste kamione imaju zasebne nazive:

  • Kiper je kamion koji se koristi u građevinske svrhe, iza vozačke kabine se nalazi prostor (tzv. sanduk) koji je pričvršćen na njegov stražnji dio i po potrebi se može ukositi (u smjeri osi kamiona ili u smjeru okomitom na os kamiona) kako bi se iz nje ispraznio teret. Naziv dolazi od njemačke riječi "kippen", koja znači "nagnuti".
  • Kran je kamion koji ima mogućnost pomoću krana izvršiti istovar tereta koji vozi
  • Šleper ili tegljač je kamion koji za sobom vuče jednu ili više prikolica ili poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe od također njemačke riječi "schleppen", koja znači "vući".
  • Labudica je šleper koji na prikolici prevozi automobile ili neka druga vozila.

U američkom engleskom nariječju truck se, osim kamiona, često opisuju terenci i pick-upovi dok se u bosanskom jeziku za opis manjih kamiona i pick-upova često koristi riječ kamionet.