Kamion

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kamion

Kamion ili teretno vozilo je motorno vozilo veće od kombija, a služi za prijevoz većih količina tereta u putnom prometu.

Pojedine vrste kamione imaju zasebne nazive:

  • Kiper je kamion koji se koristi u građevinske svrhe, iza vozačke kabine se nalazi prostor (tzv. sanduk) koji je pričvršćen na njegov stražnji dio i po potrebi se može ukositi (u smjeri osi kamiona ili u smjeru okomitom na os kamiona) kako bi se iz nje ispraznio teret. Naziv dolazi od njemačke riječi "kippen", koja znači "nagnuti".
  • Kran je kamion koji ima mogućnost pomoću krana izvršiti istovar tereta koji vozi
  • Šleper ili tegljač je kamion koji za sobom vuče jednu ili više prikolica ili poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe od također njemačke riječi "schleppen", koja znači "vući".
  • Labudica je šleper koji na prikolici prevozi automobile ili neka druga vozila.

U američkom engleskom nariječju truck se, osim kamiona, često opisuju terenci i pick-upovi dok se u bosanskom jeziku za opis manjih kamiona i pick-upova često koristi riječ kamionet.