Đurđelena Đuka Dinić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Đuka Dinić
Rođenje (1914-11-09) 9. novembar 1914.
Leskovac, Kraljevina Srbija
Smrt 25. maj 1943.(1943-05-25) (starost: 28)
Jajinci, Srbija

Đurđelena Đuka Dinić (Donje Konjuvce kod Leskovca, 1914. - Jajinci, 25. maj 1943.), narodni heroj Jugoslavije.

Potiče iz porodice koja je pripadala naprednom radničkom pokretu. Nakon završene škole u Leskovcu i Nišu, odlazi u Beograd gdje se zapošljava u jednoj fabrici. U Beogradu se upoznaje sa Filipom Kljajićem - Fićom (također narodnim herojem) i ubrzo postaje njegova žena. U članstvo Komunističke Partije Jugoslavije (KPJ) je primljena 1938. godine.

Nakon okupacije zemlje, po odluci partije, radi ilegalno u Beogradu. Bila je član MK KPJ za Beograd, sve do hapšenja od strane specijalne policije 23. septembra 1942. godine, kada je odvedena u Banjički logor. U logoru je strahovito mučena, ali je sve muke stoički podnosila i istražiteljima nije ništa odala pa čak ni svoje pravo ime. Streljana je u Jajincima 25. maja 1943. godine pod ilegalnim imenom Radmila Obradović.

Za narodnog heroja je proglašena 6. jula 1945. godine.