Đurđelena Đuka Dinić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Đuka Dinić
Rođenje

9. novembar 1914.

Leskovac, Kraljevina Srbija
Smrt

25. maj 1943.

Jajinci, Srbija


Đurđelena Đuka Dinić (Donje Konjuvce kod Leskovca, 1914. - Jajinci, 25. maj 1943.), narodni heroj Jugoslavije.

Potiče iz porodice koja je pripadala naprednom radničkom pokretu. Nakon završene škole u Leskovcu i Nišu, odlazi u Beograd gdje se zapošljava u jednoj fabrici. U Beogradu se upoznaje sa Filipom Kljajićem - Fićom (također narodnim herojem) i ubrzo postaje njegova žena. U članstvo Komunističke Partije Jugoslavije (KPJ) je primljena 1938. godine.

Nakon okupacije zemlje, po odluci partije, radi ilegalno u Beogradu. Bila je član MK KPJ za Beograd, sve do hapšenja od strane specijalne policije 23. septembra 1942. godine, kada je odvedena u Banjički logor. U logoru je strahovito mučena, ali je sve muke stoički podnosila i istražiteljima nije ništa odala pa čak ni svoje pravo ime. Streljana je u Jajincima 25. maja 1943. godine pod ilegalnim imenom Radmila Obradović.

Za narodnog heroja je proglašena 6. jula 1945. godine.