İctimai Television

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
İctimai Televiziya
Početak emitiranja29. avgusta 2005
VlasnikPublic Television and Radio Broadcasting Company
Format slike16:9 HDTV
DržavaAzerbejdžan
SjedišteBaku, Azerbejdžan
Veb-sajtitv.az

İctimai Television (azerski: İctimai Televiziya “Javna televizija”), ili İTV, je javni televizijski kanal u Azerbejdžanu . Zvanično je počeo da se emituje 29. avgusta 2005. godine nakon što je osnovan zakonom početkom 2004. godine, kao prvi nezavisni javni emiter u Azerbejdžanu. Kanal se nalazi u Bakuu.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

İTV se prvenstveno finansira putem reklama i državnih plaćanja. Zakon iz januara 2004. o stvaranju kanala zahtevao je da finansiranje dolazi iz televizijske pretplate počevši od januara 2010. godine, ali ovaj deo zakona trenutno tek treba da se primeni od July 2022 godine.

Kanalom upravlja Javna televizijska i radiodifuzna kompanija (azerski: İctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti), koji se sastoji od devetočlanog vijeća čije članove odobrava predsjednik Azerbejdžana i generalnog direktora kojeg bira vijeće, a odobrava ga i predsjednik.

Kompanija takođe upravlja javnom radio stanicom İctimai Radio koja je počela sa emitovanjem 10. januara 2006. Ovaj aranžman, kao i nastavak državnog finansiranja, bili su predmet kritike od strane nevladinih organizacija na osnovu toga da je kanal možda previše blisko povezan sa vladom da bi bio potpuno nezavisan i nepristrasan.

Programiranje[uredi | uredi izvor]

İTV je postao član Evropske radiodifuzne unije 5. jula 2007. godine, što joj je omogućilo da učestvuje u događajima kao što je takmičenje za pesmu Evrovizije, na koje je prvi put učestvovalo 2008. godine. Nakon pobjede Azerbejdžana na Eurosongu 2011., İTV je bio domaćin takmičenja 2012. u Bakuu.

Emiter je takođe trebalo da bude domaćin Trećeg plesnog takmičenja Evrovizije u Bakuu, ali je ovaj događaj odložen na neodređeno vreme zbog nedostatka učesnika.

Historija logotipa[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]