Nevladina organizacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nevladina organizacija (NVO) je udruženje ili organizacija koja nije pod nadležnošću vlade i čiji osnivač nije država. Zbog toga NVO je uglavnom nezavisna od vlade. Iako se definicija može odnositi na profitne korporacije termin se uglavnom odnosi na društvene, kulturne, pravne i druge grupe koje se zalažu za određene ciljeve koji su prevashodno neprofitni i nekomercijalni. NVO su obično neprofitne organizacije koje dobijaju barem dio svojih prihoda od privatnih donatora.

UN izvještaj iz 1995. godine navodi da postoji 29.000 međunarodnih NVO-a. Broj lokalnih NVO-a je daleko veći. SAD procjenjuju da na njenom tlu djeluje oko 2 miliona NVO-a, a u Rusiji oko 65.000.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

NVO u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Bosanskohercegovačke NVO u inostranstvu[uredi | uredi izvor]