Škrtac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Škrtac je Molièreova komedija u pet činova inspirirana Plautovim istoimenom djelom.

Fabula[uredi | uredi izvor]

Prvi čin[uredi | uredi izvor]

Starac Harpagon ima dvoje djece sina Cleante i kćerku Elisu. Članovi druge porodice su otac Anselme i djeca Mariane i Valere. Valere iskazuje ljubav Elisi, saznajemo da se oni međusobno ljube i potajno su zaručeni. Kriju neku tajnu. Cleante otkriva sestri svoju ljubav prema Marijani, skromnoj i siromašnoj djevojci. Želi joj kao dokaz svoje ljubavi pomoći, ali ni on ni Elisa nemaju novaca. Razmišljaju šta da naprave. Harpagona upoznajemo kroz prizor tjeranja La Flechea iz kuće jer mu je sve sumnjivo. Sumnjičav je prema svima, pa i svojoj djeci. Osuđuje sinovo ponašanje jer Cleante kocka i svu zaradu troši na odijevanje. Cleante i Elise žele s njim razgovarati o ženidbi,ali Harpagon ima svoju viziju bolje budućnosti: objelodanjuje da se želi oženiti Marijanom, sinu je namjenio udovicu, a kćerki Anselma. Elisa se suprotstavlja ocu, međutim Harpagon predlaže da pitaju Valerea. Valere se ne suprotstavlja Harpagonu jer želi privući njegovu naklonost, ali neki spretan način treba pronaći da se spriječi vjenčanje. Valere se prerušava u slugu i sve vrijeme služi Harpagonu ne bi li stekao njegovu naklonost.

Drugi čin[uredi | uredi izvor]

Zamršena situacija stvorena je posuđivanjem novca za Cleanta, a u kojoj učestvuje sluga La Fleche i meštar Simeon - novac treba biti posuđen od Harpagona, a Cleante to ne zna. Komični su uvjeti koje Harpagon postavlja i prepoznaje se tipičan lik lihvara, bolesno škrtog čovjeka. Međutim, Cleante ubrzo otkriva da je posuđivač Harpagon. Prizor između La Flacha i Frozine (spletkarice) najjasnije otkriva karakter Harpagona:"...nikad ne kaže: Želim vam dobar dan, nego: Posuđujem vam dobar dan!"

Harpagon sa Frozine dogovara posao: ona će mu predati Marijanu kao zakonitu suprugu i posredovati kod njene majke miraz, tačnije, svotu koju će godišnje uštedjeti jer je Marijana skromna. Frozine mu laska vrlo domišljato, očekujući protivuslugu, ali Harpagon je ni ne sluša.

Treći čin[uredi | uredi izvor]

Harpagon ugovara večeru sa svojom poslugom i ponovo na površinu isplivava njegova škrtost. Desna ruka mu je pri tom Valere. Večera mora biti obilata krompirom i kestenjem kako ne bi isuviše pojeli, konji leže po podu jer nemaju hrane, sluge moraju vješto skrivati mrlje i poderotine na odjelu i posluživati piće samo ako gost izričito zatraži.

U posjet dolazi Mariana i Harpagon joj udvara, upoznaje je s Elisom, dolazi i Cleant. Da bi se osvetio ocu i time prouzročio komediju, Cleante daje Mariani očev prsten s rubinom, otac poludi, a Cleant to objašnjava njegovom silnom odanošću Mariane, uz to je priredio u očevo ime i bogatu trpezu. Harpagon moli Valerea da ih drži na oku i spasi nešto poslastica te ih vrati trgovcu.

Četvrti čin[uredi | uredi izvor]

Mariane, Cleante, Elisa i Frosine smišljaju način da odgode vjenčanje i da Marianina majka da blagoslov Cleanteu. Slijedi sukob oca i sina, potom Jaquesova pomirba koja na staklenim nogama izvrće odgovore: smiren razgovor oca i sina i ponovo svađa oca i sina kad se otkrije nesporazum. "Proklinjem te!" viče Harpagon sinu. Le Fleche otima Harpagonovu škrinjicu.

Peti čin[uredi | uredi izvor]

Povjerenik i pisar su pozvani da otkriju lopova. Jaques koji je ljut na Valerea optužuje ga za krađu škrinjice. Komična situacija razvija se iz nesporazuma: Valere priznaje krivicu misleći da je otkriveno njegovo pravo ime, a Harpagon ga optužuje za škrinjicu. Svako govori o svojoj ljubavi.

Svi su na sceni i klupko se odmotava: Valere priznaje svoje porijeklo, Mariana odmah otkriva da mu je sestra, Anselmo otkriva da im je otac, Cleante priznaje ocu da ima škrinjicu - međutim za uzvrat želi Marianu. Anselmo prihvata sve troškove dvostrukog vjenčanja, a Harpagon ostaje neizlječiv škrtac: "A ja idem vidjeti svoju dragu škrinjicu!"

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]