Šumadija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šumadija
Regija
Mapa Šumadije u geografskim granicama
Mapa Šumadije u geografskim granicama
Država Srbija


Šumadija je geografska regija u Srbiji. Oblast je nekada obilovala šumama, pa otuda i ime. Grad Kragujevac je centar regije i administrativni centar Šumadijskog okruga u centralnoj Srbiji.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Šumadija je najveća subregija srednje Srbije. Njena teritorija u širem smislu obuhvata prostore između tokova Save i Dunava na sjeveru, Velike Morave na istoku, Zapadne Morave na jugu i Dičine, Ljiga i Kolubare na zapadu. U užem smislu, ona obuhvata prostore do dolinskih razvođa Save, Dunava i dviju Morava. Prema nekim interpretacijama (savremene društvene prilike, tradicionalna geologija (Cvijić) i etnologija (Erdeljanović), kao sjeverna granica Šumadije označen je pojas između Kosmaja i Avale.

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Veći gradovi u Šumadiji su: