Životni ciklus softverskih izdanja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Primjer životnog ciklusa osnovnog softverskog izdanja

Životni ciklus softverskih izdanja je proces razvoja, testiranja i distribucije softverskog proizvoda. Obično se sastoji od nekoliko faza, kao što su pre-alfa, alfa, beta i kandidat za izdavanje, prije nego što se konačna verzija, ili "zlatna", objavi javnosti.

Pre-alpha se odnosi na rane faze razvoja, kada se softver još dizajnira i gradi. Alfa testiranje je prva faza formalnog testiranja, tokom koje se softver interno testira koristeći tehnike bijele kutije. Beta testiranje je sljedeća faza, u kojoj softver testira veća grupa korisnika, obično izvan organizacije koja ga je razvila. Beta faza je fokusirana na smanjenje uticaja na korisnike i može uključivati testiranje upotrebljivosti. Nakon beta testiranja, softver može proći kroz jednu ili više faza kandidata za izdanje, u kojima se usavršava i dalje testira, prije nego što bude objavljena konačna verzija.

Neki softver, posebno u internetskoj i tehnološkoj industriji, objavljuje se u stalnom beta stanju, što znači da se kontinuirano ažurira i poboljšava i nikada se ne smatra potpuno završenim proizvodom. Ovaj pristup omogućava agilniji razvojni proces i omogućava da se softver objavi i koristi od strane korisnika ranije u razvojnom ciklusu.

Istorija[uredi | uredi izvor]

Upotreba "alfa/beta" test terminologije nastala je u IBM-u. Slične terminologije za razvoj IBM-ovog softvera koristili su ljudi koji su bili uključeni u IBM od najmanje 1950-ih (a vjerovatno i ranije). "A" test je bio verifikacija novog proizvoda prije javnog objavljivanja. "B" test je bio provjera prije puštanja proizvoda u proizvodnju. "C" test je bio posljednji test prije opće dostupnosti proizvoda. Kako je softver postao značajan dio IBM-ove ponude, terminologija alfa testa korištena je za označavanje testa prije objavljivanja, a beta test je korišten za pokazivanje spremnosti proizvoda za opću dostupnost. Martin Belsky, menadžer nekih od ranijih softverskih projekata IBM-a, tvrdio je da je izmislio terminologiju. IBM je odustao od alfa/beta terminologije tokom 1960-ih, ali je do tada dobio prilično široku pažnju. Upotreba "beta testa" da se odnosi na testiranje koje su izvršili kupci nije urađeno u IBM-u. Umjesto toga, IBM je koristio termin "test na terenu".

Nakon toga je razvijena velika javna beta verzija, a prvi korisnici su kupili "pionirsko izdanje" WordVision procesora teksta za IBM PC za 49,95 dolara. Godine 1984. Stephen Manes je napisao da su "u briljantnom marketinškom udaru, izdavači programa Bruce and James uspjeli natjerati ljude da plate za privilegiju testiranja proizvoda."[1] U septembru 2000. upakirana verzija Apple-ovog Mac OS X Public Beta verzije u kutiji. objavljen je operativni sistem.[2] Microsoftovo izdanje pregleda tehnologije zajednice (CTP) za Windows Vista, između septembra 2005. i maja 2006. godine.[3] a od 2009. do 2011. Minecraft je bio u javnoj beta verziji.

U februaru 2005. ZDNet je objavio članak o fenomenu da beta verzija često ostaje godinama i koristi se kao da je na nivou proizvodnje.[4] Napominje da su Gmail i Google News, na primjer, bili u beta verziji već duže vrijeme iako su se široko koristili; Google vijesti su napustile beta verziju u januaru 2006. godine, nakon čega slijedi Google Apps (sada pod nazivom Google Workspace), uključujući Gmail, u julu 2009. godine.[5] Od uvođenja Windowsa 8, Microsoft je pre-izdanje softvera nazvao pregledom, a ne beta. Sve verzije prije izdanja objavljene putem programa Windows Insider pokrenut 2014. nazivaju se "Insider Preview builds". "Beta" takođe može ukazivati na nešto više kao kandidat za izdavanje, ili kao oblik vremenski ograničene demo verzije ili marketinške tehnike.[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "PC Mag - Google Books". web.archive.org. 17. 3. 2015. Arhivirano s originala 17. 3. 2015. Pristupljeno 13. 2. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ "Apple - Media & Analyst Information - Press Releases". web.archive.org. 1. 5. 2011. Arhivirano s originala 1. 5. 2011. Pristupljeno 13. 2. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ "Microsoft Windows Vista October Community Technology Preview Fact Sheet: October 2005". web.archive.org. 30. 4. 2011. Arhivirano s originala 30. 4. 2011. Pristupljeno 13. 2. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  4. ^ "A long winding road out of beta | Tech News on ZDNet". web.archive.org. 14. 2. 2005. Arhivirano s originala, 14. 2. 2005. Pristupljeno 13. 2. 2023.
  5. ^ "Official Google Blog: Google Apps is out of beta (yes, really)". web.archive.org. 26. 1. 2011. Arhivirano s originala 26. 1. 2011. Pristupljeno 13. 2. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  6. ^ "The inconvenient truths behind betas | GamesRadar". web.archive.org. 30. 4. 2011. Arhivirano s originala 30. 4. 2011. Pristupljeno 13. 2. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)