Idi na sadržaj

Windows Vista

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Windows Vista
Screenshot Windows Vista Ultimate verzije
RazvijateljMicrosoft
Radno stanjeObjavljen 30. januara 2007.
Izvorni modelClosed-source
Najnovija
stabilna verzija
6.0 Service Pack 2 (SP2) (Build 6002) (6002.18005.090410-1830) / {28. april 2009.
Vrsta kernelaHibridni
LicencaMicrosoft EULA
PrethodnikWindows XP (2001)
SljedbenikWindows 7 (2009)
Službeni veb-sajtwww.microsoft.com/windowsvista/

Windows Vista, prije zvani Windows Longhorn, je izdanje operativnog sistema Microsoft Windows, te sadrži preuređeni i poboljšani dizajn te mnoštvo novosti u odnosu na Windows XP. Windows Vista bila je izdana 30. januara 2007. godine.[1]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Kodno ime Longhorn je bilo poznato još 2001. godine, kada su objavljene prve informacije o novom operativnom sistemu iz Windows porodice. U početku je bilo planirano da se ovaj operativni sistem pojavi krajem 2003. godine. Međutim, ubrzo poslije toga, programerski tim je zatražio da se vrijeme razvoja poveća na neodređeno vrijeme, jer je došlo do izvesnih promjena u razvoju i dodavanju novih funkcija i modula.

Počev od septembra 2005. godine, jednom mjesečno se izdaju nedovršene verzije ovog operativnog sistema, kako bi svi zainteresovani korisnici mogli isprobati novu funkcionalnost. Posljednja probna verzija (RC1) je demonstrirala skoro sve nove funkcije i mogućnosti.

Podrška za Windows Vistu se prestala pružati 11. aprila 2017. godine, što znači da je tada proizvod prestao dobijati sigurnosna ažuriranja za većinu korisnika.

Verzije[uredi | uredi izvor]

Dana 26. februara 2006. godine, kompanija Microsoft je objavila da će se na tržištu pojaviti čak šest verzija ovog operativnog sistema. Također je objavljeno i to da će sve verzije biti dostupne kako za procesore sa 32bitnom arhitekturom, tako i za procesore sa 64bitnom arihitekturom. Imena verzija dotičnog operativnog sistema su:

  • Windows Vista Starter
  • Windows Vista Home Basic
  • Windows Vista Home Premium
  • Windows Vista Business
  • Windows Vista Enterprise
  • Windows Vista Ultimate

Pored ovih verzija, dostupne su i verzije specijalno namjenjene evropskom tržištu: Vista Home Basic N i Vista Business N. Ove verzije se prodaju bez ugrađenog softvera za reprodukciju multimedijalnog sadržaja, Windows Media Player, usljed sankcija Evropske Unije protiv kompanije Microsoft zbog kršenja izvjesnih autorskih prava. Za razliku od ranijih verzija Windows operativnih sistema prema najavi proizvođača, počev od ove verzije, svi operativni sistemi su dijeljeni u verzije prilagođene različitim profilima korisnika.

Novi dizajn[uredi | uredi izvor]

Aero je naziv novog redizajniranog grafičkog okruženja uključenog u Windows Vistu. Slično okruženje već odavno postoji na Mac OS X operativnom sistemu, a odnedavno i na Linuxu. Odavno postoje i različiti 'modovi' za Microsoft Windows XP sa kojim taj operativni sistem liči na Vistu. Za transparencije, animacije i ostale ljepote Aero okruženja potrebna je snažniji procesor sa 3D grafičkom karticom. Grafičke kartice trebaju imati barem 64 MB memorije i podržavati DirectX 9, te imati implementiran Pixel Shader 2.0. Računari koji ne budu zadovovljavali ove uvjete moći će samo imati druge, uskraćene verzije okruženja Aero ili čak staro grafičko okruženje iz Windowsa XP ili 2000. Jedna od značajnijih novosti u novoj verziji Windowsa je način organiziranja i pronalaženja informacija. Promijenjen je Start meni, koji sada omogućava lakše pokretanje aplikacija - čak i pored gomile instaliranih aplikacija, opcija za pretragu dosta olakšava posao. Pretraga u Windows Visti je unaprijeđena i dosta brža u odnosu na starije verzije Windowsa.

Novi alat za pretragu je funkcionalan poput desktop search aplikacija, jer ne pretražuje samo imena datoteka na disku, već i njihov sadržaj, te i e-mail. Osim u Start meniju, search opcija nalazi se i na vrhu prozora svake aplikacije, što donekle podsjeća na Spotlight - desktop search alat operativnog sistema OS X.

Rezultati svih pretraga mogu se spremiti u virtualne foldere, što u prijašnjim verzijama Windowsa nije bilo moguće. Virtualni folderi su potpuno automatizirani te sami osvježavaju podatke. Virtualni folderi mogu biti grupisani, tako da u jednom vidite sve Word dokumente a u drugom sve e-mailove.

Sigurnost[uredi | uredi izvor]

Premda su izmjene na grafičkom okruženju najvidljivije, najviše rada je uloženo u poboljšanje sigurnosti novih Windowsa. Za razliku od prethodnih verzija operativnog sistema, koji su uglavnom bile nadogradnje, Microsoft je Vistu kao i Windows 2003 Server počeo razvijati od nule. Ovo bi trebalo poboljšati sigurnost novih Windowsa, jer kao što se već u mnogo slučajeva dokazalo, konstantne nadogradnje ostavljaju mnoge sigurnosne propuste koji se iz verzije u verziju operativnog sistema nasljeđuju. S Vistom dolazi i nova verzija Internet Explorera koja ima podršku za tabove (što Mozilla Firefox ima od svoje prve verzije), ima podršku za RSS feedove i novi engine za prikaz web stranica.

U Windowsima XP svi korisnici su najčešće imali administratorske privilegije te su mogli obavljati sve moguće radnje na operativnom sistemu, ali nova verzija bi to uveliko trebala promijeniti. Prilikom instalacije novog softvera ili nekog drugog osjetljivijeg zahvata na operativnom sistemu, Vista će korisnika pitati šifru, čak i ako on ima administratorske privilegije. Uvođenje ovog dodatnog sloja zaštite (Account protection) čini Vistu sličnoj Unixima.

Premda odavno postoje operativni sistemi koji nude gotovo sve što Vista ima, bitka za tržište najvjerovatnije se neće voditi s njima, već sa starijim verzijama operativnog sistema Windows.

Zahtjevi[uredi | uredi izvor]

Vista Capable Vista Premium Ready
Procesor 800 MHz 1 GHz
Memorija 512 MB RAM 1GB RAM
GPU DirectX 9 sposobni DirectX 9 sposobni GPU sa Pixel Shader v2.0 i sa podrškom za Windows Display Driver Model
GPU memorija 32 MB RAM 128 MB RAM za rezolucije do 1920×1200 (256 MB+ za veće rezolucije, npr. 2560x1600)
HDD 20GB 40GB
Slobodni prostor na HDDu 15GB 15GB
Optički uređaji DVD-ROM DVD-ROM

Za bolju stabilnost i performase, preporučuje se više od 1GB RAM-a.

Note i reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Microsoft Launches Windows Vista and Microsoft Office 2007 to Consumers Worldwide". news.microsoft.com (jezik: engleski). 29. 1. 2007. Pristupljeno 15. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]