Grafički procesor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa GPU)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grafički procesor Nvidijine grafičke kartice, ujedno i glavni dio jedne grafičke kartice
Nvidia GeForce 6600GT (NV43) GPU

GPU, grafička procesorska jedinica ili grafički čip (engleski: Graphics Processing Unit, ponekad i Visual Processing Unit ili VPU) jeste procesor specijaliziran za prikazivanje obične i napredne računarske grafike. Grafički čip se obično nalazi na grafičkim karticama ili matičnim pločama.

Od njega u najvišoj mjeri zavise mogućnosti grafičke kartice, a u puno manjoj mjeri od količine memorije na istoj. Grafički procesor obavlja glavni zadatak obrađivanja scene, dok memorija služi kao spremnik za teksture i ostale neophodne podatke. Što je brža memorija na grafičkoj kartici, ona može brže da pohranjuje i dostavlja podatke koje GPU obrađuje.

Grafički čip je isprogramiran tako da veoma brzo obrađuje neku vrstu grafike. Prvi grafički čipovi su imali primitivne operacije kojima se iscrtavanje trouglova, krugova i uglova izvršavalo mnogo brže, što ujedno znači da je glavni procesor oslobođen i ne mora izvršavati te operacije što rezultira ukupno većom brzinom sistema. Svi noviji čipovi imaju podršku za obrađivanje jednostavnih i naprednih 3D i video operacija.

Proizvođači grafičkih čipova[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]