PlayStation (konzola)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
PlayStation
Playstation logo colour.svg
PSOne.jpg
Proizvođač Sony
Generacija Peta generacija
Prodane jedinice 100 miliona (2005)
Medij CD
Najprodavanija igra Final Fantasy VII
Sony PlayStation

Sony PlayStation je porodica konzola koju je razvila japanska kompanija Sony početkom 1990tih. Konzola je puštena u prodaju 3. decembra 1994. u Japanu po cijeni od 387$ (37.000 jena). Do 2006. godine prodana je u oko 100 miliona primjeraka. Ova konzola je postala sinonim i uzor za druge konzole koje su se pojavile kasnije, krajem 20. vijeka.

Historija razvoja[uredi | uredi izvor]

Kompanija Nintendo je pristupila Sony-u s ciljem razvoja CD-ROM dodatka "PlayStation" za igraću konzolu SNES. Kodno ime konzole je bilo PSX. Nakon što je dodatak razvijen, Sony je tražio 25% profita od svih dodataka "PlayStation"a. Isti postotak je zahtjevan za svaku SNES-ovu video igricu koja je izdata u "CD-ROM" formatu. Nakon raskida ugovora, Sony umjesto da napusti razvoj, nastavlja s istim što za rezultat ima razvijenu cjelovitu igraću konzolu. Kompanija Nintedo je nakon ovih događaja uložila žalbu na Federalnom sudu u SAD-u, u namjeri da spriječi prodaju nove konzole. Temelj Nintendove tužbe bila je ta da je ime PlayStation njihovo vlasništvo, te da je tvrtka Sony prekršila osnove ugovora. Sudija koji je presjedao ovom slučaju odbacio je tužbu i nije opunomoćio zabranu prodaje igraće konzole PlayStation.

PlayStation u popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

PlayStation je zbog svoje popularnosti postala sinonim za igraće konzole u popularnoj kulturi, te se pojavila na mnogo filmova i TV serija (Prijatelji).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]