Nintendo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nintendo je ime japanske kompanije koja se bavi proizvodnjom igraćih konzola, te izdavačkom djelatnosti kao: igraće karte, igre na ploči, video igre, animirani filmovi, stripovi. Ova tvrtka je osnovana 1889. godine, i osnovna djelatnost je bila proizvodnja igraćih karata za japansku igru Hanafuda. Tek 1977. godine, Nintendo razvija prvu konzolu, dok u 80-tim godinama 20. vijeka, Nintendo razvija arkadne video igre koje se igraju za novčiće ili žetone.

Proizvodi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Arkadne igre[uredi | uredi izvor]

Nintendo se okušao u proizvodnji arkadnih igara u ranim 1970tim, kao pravac u svojem strateškom cilju da probije na tržište video igara koje su postale popularne u SAD. Nintendo još i danas 2005. proizvodi arkadne igre. Od arkadnih igri sljedeće su navedene:

Spisak svih Nitendovih igara nalazi se na članku: Spisak nintendovih arkadnih igara.

Igra i sat[uredi | uredi izvor]

Game & Watch (Igra i sat) ime je za niz dlanovnih igrica koje su izišle u ranim 1980-tim, koje su koristile ekran od monokromnog tekućeg kristala (LCD). Ove dlanovne igrice imale su samo jednu igru, i imale su jedno dijelni ili dvo dijelni zaslon u raznim veličinam: silver& gold, wide screen, multiscreen (dvodijelni ekran), tabletop (stolovni), panorama, superscreen, crystal screen, micro vs system, miniclassics. Ove igre su bile popularne sve do izlaska dlanovne konzole Gameboy.

Zbog popularnosti ovih igara, kao i zbog pojave raznih emulatora za ove igre na PC, Mac, te na raznim dlanovnim računalima Nintendo je odlučio izbaciti savremenu verziju pod imenom Gameboy micro.

Igraće konzole[uredi | uredi izvor]

Dlanovne knozole[uredi | uredi izvor]

Softver[uredi | uredi izvor]

Filmovi i crtani seriali[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Nintendo koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.