Super Mario Bros.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Super Mario Bros.
Razvijač(i)Nintendo R&D4
Izdavač(i)Nintendo
Režiser(i)Shigeru Miyamoto
Producent(i)Shigeru Miyamoto
Dizajner(i)Shigeru Miyamoto
Takashi Tezuka
Programer(i)Toshihiko Nakago
Kazuaki Morita
Kompozitor(i)Koji Kondo
SerijalSuper Mario
PlatformaNES/Famicom
Datum(i) objave13. septembra 1985.
Žanrplatformer
Režim(i)jedan ili više igrača

Super Mario Bros. (poznata i kao Super Mario Brothers) jeste videoigra koju je izdao Nintendo 1985. godine.

Predstavljala je jednu od prvih igara u kojoj se lik mogao kretati ustranu, dalje od širine ekrana (side-scrolling games). Igra je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavanija videoigara svih vremena (izdanje 1999. godine).[1] U međuvremenu je doživjela brojne inkarnacije, a pojavili su se i igre klonovi po sličnom principu. Glavni lik Mario je postao gotovo zaštitni znak Nintendo korporacije, a jedno vrijeme je bio prepoznatljiviji među američkom djecom od Mickey Mouse-a.

Igra[uredi | uredi izvor]

Igrač preuzima ulogu italijanskog vodoinstalatera Maria, ili njegovog brata Luigia. Cilj je da prođe kroz kraljevstvo gljiva, zaobiđe ili eliminiše snage kornjače (s vještinama zmaja) Bowsera i oslobodi princezu.

Mariov osnovni napad je skok na njegove neprijatelje, što uništava hodajuće gljive napadače poznate kao Goombas (Kuribô na japanskom). Skok na kornjače (Koopa Troopas na engleskom odnosno Nokonoko na japanskom) šalje iste u njihov oklop, a tako zatvorene ih se može šutirati i eventualno slati na druge neprijatelje, iako one u slučaju odbijanja od neki čvrsti predmet mogu vratiti i povrijediti Maria.

U slučaju da Mario pojede hranjivu gljivu (koja se nalazi skrivena u nekim od kutija koje igrač udara i tako sabira poene) udvostruči mu se rast i postaje Super Mario, a ako nakon toga pojede suncokret (također skriven u kutijama) dobija mogućnost ispaljivanja metaka. Ti meci mogu uništiti neke neprijatelje koje običan skok ne može (npr. ježeve ili zmaja). Desi li se da Super Maria neprijatelj povrijedi on gubi mogućnost pucanja i smanjuje se te postaje obični Mario. Ako obični Mario bude povrijeđen gubi život, te se vraća na početak table ili neki od check pointa (ukoliko ih dostigne prije toga).

Warp zona je predstavljala kraticu za više nivoe

Na početku igre Mario ima tri života, a ima mogućnost da uveća taj broj skupljanjem 100 zlatnih novčića (koje nalazi rasute uzduž cijele table) ili pronalaženjem nagradne gljive skrivene u pojedinim tablama.

Igra ima 8 nivoa, svaki sa po 4 table. Pojedine table se odvijaju na zemlji a pojedine u podvodnom svijetu gdje Mario roni, ili u nebeskim visinama u kojima su platforme s kojih Mario skače s jedne na drugu, dok je između platformi ponor. Zadnja tabla svakog nivoa je uvijek dvorac koji nema checkpointa (dakle u slucaju pogibije vraćamo se na početak) a na kraju nas čeka zmaj na pokretnom mostu pod kojim je rijeka lave. Zmaj se može ubiti na dva načina: ako se preskoči i skoči na sjekiru na kraju mosta koja prekida most i šalje zmaja u vrelu lavu i ako se direktno pogodi mecima. Nakon eliminacije zmaja dolazi se do princeze koja dočekuje rječima "Thank you Mario, but our princess is in another castle!" (engleski: hvala Mario, ali naša princeza je u drugom dvorcu), što je postala popularna izreka među gamerima. Tek u osmom dvorcu igrača dočekuje prava princeza.

U slučaju oslobađanja princeze prelazimo u "hard mode" gdje su neprijatelji opasniji, brže se kreću, neki se ne mogu ubiti ni mecima, a liftovi u nebeskim svjetovima redukovani su na oko 60% svoje originalne širine.

Popularnost igre[uredi | uredi izvor]

Igra je prodana u oko 40 miliona kopija čime je zaslužila mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda, i tu se zajedno sa Tetrisom čvrsto drži. Zahvaljujući popularnosti Super Maria Nintendo je prilikom prodaje konzole uz nju dodavao i cartridge sa ovom igrom.

1993. godine je snimljen film po uzoru na ovu igru. Osim toga, postoji i crtani film Super Mario, koji se godinama prikazivao dostigavši veliku popularnost.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Watch this Super Mario Bros. gamer beat his own speedrun record - again". Guinness World Records (jezik: engleski). 30. 10. 2017. Pristupljeno 12. 3. 2020.