Nebo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled na nebo sa Zemlje

Nebo je dio atmosfere ili svemira vidljiv sa površine bilo kojeg objekta u svemiru. Najčešće se odnosi na vidljivi dio Zemljine atmosfere. Nebo iznad Zemlje tokom dana je plave boje kao posljedica rasijavanja sunčevih zraka kroz zrak. Noću nebo radi nedostatka svjetlosti je crne boje.

Tokom dana na nebu se može vidjeti Sunce, osim ako nije prekriveno oblacima. Noću na nebu su vidljivi Mjesec (nekad i po danu), zvijezde i planete. Od prirodnih fenomena na nebu se mogu naći oblaci, duge i aurore. Za vrijeme nepogoda vidljive su munje i padavine. Ostalo što se može naći na nebu su avioni, ptice, insekti i sl. Kao rezultat ljudske aktivnosti na nebu se može vidjeti smog preko dana, ili svjetlost tokom noći.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]