AMD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Advanced Micro Devices, Inc.
Vrsta javna (NYSE: AMD)
Industrija Poluprovodnici
Osnovano 1969.
Osnivač(i) Jerry Sanders i John Carey
Ključne osobe Héctor Ruiz, CEO
Proizvodi Mikroprocesori
Prihod Povećanje USD$7,471 milijardi ('06.)
Neto dobit Gubitak USD$574 miliona ('06.)
Zaposleni 16.000 (decembar 2006.)
Podružnice ATI Technologies
Slogan Smarter Choice
Veb-sajt www.amd.com

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD) je proizvođač integralnih kola sa sjedištem u Sunnyvaleu, Kalifornija. AMD je drugi po redu isporučilac x86 procesora te vodeći proizvođač flash memorija. Kompaniju su osnovali bivši radnici Fairchild Semiconductora, 1969. godine na čelu sa Jerry Sandersom. AMD-ov trenutni predsjednik je Dr. Hécttor Ruiz. AMD je najviše poznat po procesorima Athlon, Opteron, Turion64, Sempron i Duron, svi x86 arhitekture. AMD ima dobre odnose kao i sklopljena partnerstva sa Nvidiom i IBM-om.

AMD procesori su po svojim karakteristikama bili slabiji od Intelovih procesora, ali su imali daleko nižu cijenu. Oni po svojim konstruktivnim riješenjima zaostajali za Intelovim procesorima, ali su imali neke konstrukcije koje je Intel kasnije usvojio. Posljednjih godina Intel je izgubio nadmoć te se ova dva proizvođača neprestano izmjenjuju na mjestu vlasnika najačeg procesora na tržistu.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Ambox outdated serious.svg Ovaj članak ili njegov dio sadrži zastarjele podatke.
Članak dopunite novijim podacima, a nakon toga uklonite ovaj šablon.

Glavni pogon za proizvodnju AMD mikroprocesora je u Dresdenu, Njemačka. Ostatak proizvodnje odvija se na Tajvanu po licenci. U periodu između 2003. i 2005. prošireni su pogoni u Dresdenu (tehnologija pločica od 300mm) i kompanija je povećanjem proizvodnje postala konkurentnija Intelu.

Kao rezultat ekspanzivne politike osnovan je i istraživački centar u Bangaloru u Indiji (engleski: AMD India Engineering Centre Private Limited) površine 3500 m2.

Najmoćniji procesor sa dva jezgra koji AMD trenutno nudi (2006. godina) je AMD 64 FX-62 koji radi na 2.8GHz i ima 2 x 1MB keš memorije, sa cijenom od oko 1032 US dolara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]