Mikroprocesor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Texas Instruments TMS1000
Intel 4004
Motorola 6800 (MC6800)
Moderan 64-bitni x86-64 procesor (AMD Ryzen 5 2600, baziran na Zen+, 2017.)
AMD Ryzen 7 1800X (2016, baziran na Zen ) procesoru u AM4 socketu na matičnoj ploči

Mikroprocesor je kompjuterski procesor u kojem su logika i kontrola obrade podataka uključeni u jedno integrirano kolo ili mali broj integriranih kola. Mikroprocesor sadrži aritmetička, logička i kontrolna kola potrebna za obavljanje funkcija centralne procesorske jedinice računara. Integrisano kolo je sposobno da tumači i izvršava programske instrukcije i izvodi aritmetičke operacije.[1] Mikroprocesor je višenamensko digitalno integrisano kolo bazirano na registru zasnovano na taktu koji prihvata binarne podatke kao ulaz, obrađuje ih prema uputstvima pohranjenim u njegovoj memoriji i daje rezultate (također u binarnom obliku) kao izlaz. Mikroprocesori sadrže i kombinacionu logiku i sekvencijalnu digitalnu logiku, i rade na brojevima i simbolima predstavljenim u binarnom brojevnom sistemu.

Integracija cijelog CPU-a u jedan ili nekoliko integriranih kola korištenjem Very-Large-Scale Integration (VLSI) uvelike je smanjila troškove procesorske snage. Procesori integrisanih kola se proizvode u velikom broju visoko automatizovanim procesima proizvodnje metal-oksid-poluprovodnika (MOS), što rezultira relativno niskom jediničnom cijenom. Procesori sa jednim čipom povećavaju pouzdanost jer postoji mnogo manje električnih priključaka koji bi mogli otkazati. Kako se dizajn mikroprocesora poboljšava, cijena proizvodnje čipa (sa manjim komponentama izgrađenim na poluvodičkom čipu iste veličine) općenito ostaje ista prema Rockovom zakonu.

Prije mikroprocesora, mali računari su bili izgrađeni koristeći police sa pločama s mnogo srednjih i malih integriranih kola, tipično TTL tipa. Mikroprocesori su ovo kombinovali u jedan ili nekoliko velikih IC-a . Prvi komercijalno dostupan mikroprocesor bio je Intel 4004 predstavljen 1971. godine.

Kontinuirano povećanje kapaciteta mikroprocesora od tada je učinilo druge oblike računara gotovo potpuno zastarjelim (pogledajte historiju računarskog hardvera), s jednim ili više mikroprocesora koji se koriste u svemu, od najmanjih ugrađenih sistema i ručnih uređaja do najvećih velikih računara i superračunara.

Prvi Intelov mikroprocesor, 4004

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Function of a Microprocessor". Hubspire. 26. 4. 2017. Arhivirano s originala, 28. 6. 2021. Pristupljeno 6. 9. 2022.

Reference[uredi | uredi izvor]