Advanced Micro Devices

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Advanced Micro Devices, Inc.
Vrstajavna (NYSE: AMD)
IndustrijaPoluprovodnici
Osnovano1969.
Osnivač(i)Jerry Sanders i John Carey
Ključne osobeHéctor Ruiz, CEO
ProizvodiMikroprocesori
PrihodPovećanje USD$7,471 milijardi ('06.)
Neto dobitGubitak USD$574 miliona ('06.)
Zaposleni16.000 (decembar 2006.)
PodružniceATI Technologies
SloganSmarter Choice
Veb-sajtwww.amd.com

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD) je proizvođač integralnih kola sa sjedištem u Sunnyvaleu, Kalifornija. AMD je drugi po redu isporučilac x86 procesora te vodeći proizvođač flash memorija. Kompaniju su osnovali bivši radnici Fairchild Semiconductora,[1] 1969. godine na čelu sa Jerry Sandersom.[2][3] AMD-ov trenutni predsjednik je Dr. Hécttor Ruiz. AMD je najviše poznat po procesorima Athlon, Opteron, Turion64, Sempron i Duron, svi x86 arhitekture. AMD ima dobre odnose kao i sklopljena partnerstva sa Nvidiom i IBM-om.

AMD procesori su po svojim karakteristikama bili slabiji od Intelovih procesora, ali su imali daleko nižu cijenu. Oni po svojim konstruktivnim riješenjima zaostajali za Intelovim procesorima, ali su imali neke konstrukcije koje je Intel kasnije usvojio. Posljednjih godina Intel je izgubio nadmoć te se ova dva proizvođača neprestano izmjenjuju na mjestu vlasnika najačeg procesora na tržistu.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Glavni pogon za proizvodnju AMD mikroprocesora je u Dresdenu, Njemačka. Ostatak proizvodnje odvija se na Tajvanu po licenci. U periodu između 2003. i 2005. prošireni su pogoni u Dresdenu (tehnologija pločica od 300mm) i kompanija je povećanjem proizvodnje postala konkurentnija Intelu.

Kao rezultat ekspanzivne politike osnovan je i istraživački centar u Bangaloru u Indiji (engleski: AMD India Engineering Centre Private Limited) površine 3500 m2.

Najmoćniji procesor sa dva jezgra koji AMD trenutno nudi (2006. godina) je AMD 64 FX-62 koji radi na 2.8 GHz i ima 2 x 1MB keš memorije, sa cijenom od oko 1032 US dolara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Jerry Sanders and Colleagues from Fairchild Semiconductor Found AMD : History of Information". historyofinformation.com. Pristupljeno 26. 7. 2023.
  2. ^ Tarasov, Katie (22. 11. 2022). "How AMD became a chip giant and leapfrogged Intel after years of playing catch-up". CNBC (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 7. 2023.
  3. ^ Communications, Grainger Engineering Office of Marketing and. "Walter J. Sanders III". grainger.illinois.edu (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 7. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]