Render (računarska grafika)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Render (bosanski: prikazati) jest postupak stvaranja slike od nekog modela uz pomoć posebnog programa. Model je opis trodimenzionalnih objekata u definiranom jeziku ili strukturi podataka. Ti podaci mogu sadržavati podatke o geometriji, tački gledišta, teksturi i podatke o osvijetljenju. Engleska riječ render također se koristi kod opisivanja procesa izračunavanja specijalnih efekata u obradi videa.

Ovaj proces koristi se kod računara i računarskih igara, simulatora, filmova i specijalnih efekata, te u vizualizaciji dizajna. Svako polje koristi različit odnos i odlike tehnike. Imamo raznih vrsta tzv. renderiranja, odnosno procesa stvaranja slika. Neki su više namijenjeni za određene poslove, neki su slobodni (vidi: Open source), a neki su skupi i obično se koriste u komercijalne svrhe (npr., pravljenje visokobudžetnih 3D crtanih filmova). Render-programi su pažljivo napravljeni programi koji se bave disciplinama kao što su fizika svjetla, vizualno sagledavanje, matematika itd.

U 3D grafici renderiranje se može odvijati sporo (prerender) ili u stvarnom vremenu. Prerenderiranje je intenzivan proces koji se koristi u stvaranju filmova, dok je renderiranje u stvarnom vremenu najviše prisutno kod 3D računarskih igara, gdje se vizualna scena odmah obrađuje uz pomoć grafičke kartice i prikazuje na monitoru.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Render farm[uredi | uredi izvor]