Render (računarska grafika)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Render (bos. prikazati) jest postupak stvaranja slike od nekog modela uz pomoć posebnog programa. Model je opis trodimenzionalnih objekata u definiranom jeziku ili strukturi podataka. Ti podaci mogu sadržavati podatke o geometriji, tački gledišta, teksturi i podatke o osvijetljenju. Engleska riječ render također se koristi kod opisivanja procesa izračunavanja specijalnih efekata u obradi videa.

Ovaj proces koristi se kod računara i računarskih igara, simulatora, filmova i specijalnih efekata, te u vizualizaciji dizajna. Svako polje koristi različit odnos i odlike tehnike. Imamo raznih vrsta tzv. renderiranja, odnosno procesa stvaranja slika. Neki su više namijenjeni za određene poslove, neki su slobodni (vidi: Open source), a neki su skupi i obično se koriste u komercijalne svrhe (npr., pravljenje visokobudžetnih 3D crtanih filmova). Render-programi su pažljivo napravljeni programi koji se bave disciplinama kao što su fizika svjetla, vizualno sagledavanje, matematika itd.

U 3D grafici renderiranje se može odvijati sporo (prerender) ili u stvarnom vremenu. Prerenderiranje je intenzivan proces koji se koristi u stvaranju filmova, dok je renderiranje u stvarnom vremenu najviše prisutno kod 3D računarskih igara, gdje se vizualna scena odmah obrađuje uz pomoć grafičke kartice i prikazuje na monitoru.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Render farm[uredi | uredi izvor]