Idi na sadržaj

RGB

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slika u punim bojama, zajedno s njenim RGB komponentama

RGB model boja jest aditivni model boja[1] u kojem se crvena, zelena i plava (eng. red, green, blue), primarne boje svjetlosti, dodaju zajedno na različite načine kako bi se reproducirao širok spektar boja.

Glavna svrha ovog modela jest otkrivanje, predstavljanje i prikaz slika u elektroničkim sistemima, kao što su televizori i računari iako je korišten i u konvencionalnoj fotografiji. Prije elektroničkog doba, RGB model već je imao čvrstu teoriju iza sebe, zasnovanu na ljudskoj percepciji boja.

RGB je model boja zavisan od uređaja: različiti uređaji različito otkrivaju ili reproduciraju datu RGB vrijednost, s obzirom na to da elementi boje (kao što su aktivatori ili bojila) i njihov odgovor na pojedinačne nivoe crvene, zelene i plave variraju od proizvođača do proizvođača, ili čak u istom uređaju tokom vremena. Stoga RGB vrijednost ne definira istu boju na svim uređajima bez neke vrste upravljanja bojama.

Tipični RGB ulazni uređaji su televizijske i videokamere u boji, skeneri slika i digitalni fotoaparati. Tipični RGB izlazni uređaji su televizori različitih tehnologija (CRT, LCD, plazma, OLED, kvantne tačke itd.), ekrani računara i mobitela, videoprojektori, višebojni LED-displeji i veliki ekrani, kao što je Jumbotron. Pisači u boji, s druge strane, nisu RGB uređaji nego suptraktivni uređaji u boji koji obično koriste CMYK model boja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Robert Hirsch (2004). Exploring Colour Photography: A Complete Guide. Laurence King Publishing. ISBN 1-85669-420-8.