Televizor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Moderni televizor

Televizor, TV, je uređaj koji služi za gledanje televizijskog programa. U televizijskom elektromehaničkom periodu, komercijalno napravljeni televizori su se prodavali između 1928. i 1934. u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji.

Prvi komercijalni elektronski televizori napravljeni sa katodnom cijevi su napravljeni u Telefunken-u, u Njemačkoj 1934., a slijede ih proizvođači u Francuskoj 1936., Velikoj Britaniji 1936. i Sjedinjenim Američkim Državama 1938.

Dijelovi televizora[uredi | uredi izvor]

Moderni televizori se sastoje od ekrana, antene ili RF inputa, i tjunera. Prisustvo tjunera u televizoru (sada, digitalni televizijski tjuner), čini da se televizor razlikuje od monitora, koji prima signal koji je već procesiran. Dodatno, televizori imaju i zvučnike i teletekst. Većina modernih televizora ima i dodatne ulaze za: DVD plejere, konzole za videoigre i slušalice. Pojedini najskuplji televizori imaju mogućnost primanja informacija s interneta, kao što su vijesti sa berze, vremensku prognozu ili opće vijesti.

Većina televizora napravljenih od ranih 1980-tih također imaju infracrvene senzore da bi mogli detektovati signale poslane od daljinskog upravljača.

Tehnologije izrade ekrana[uredi | uredi izvor]

Televizori danas koriste različite ekranske tehnologije kao što su: CRT, LCD, plazma, DLP i odnedavno OLED.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]