Senzor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Senzor je uređaj koji mjeri fizički kvantitet i konvertuje ga u signal kojeg može očitavati posmatrač ili instrument. Na primjer, živin termometar konvertuje izmjerenu temperaturu tako što se širi ili skuplja, što može biti očitano na kalibriranoj cjevčici. Termopar konvertuje temperaturu u struju koja može biti očitana na voltmetru. Za tačnost, svi senzori moraju biti kalibrirani prema unaprijed utvrđenom standardu.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Senzori za mjerenje visokih temperatura.

Senzori se koriste u svakodnevnim predmetima, kao što su pozivna dugmad lifta (osjetilni senzor) ili lampa koja se pali na dodir. Postoje i mnoge druge aplikacije o koijma ljudi uopće ne razmišljaju. primjene uključuju automobile, letjelice, medicinu, proizvodnju i robotiku. Senzor je uređaj koji prima signal i reaguje na njega ili na neki poticaj. Poticaj mora biti konvertovan u električnu formu.

Signal tako konvertovan može biti korišten dalje u elektroničkim uređajima. Senzori mogu biti veoma osjetljivi, zavisno od namjene. Dobar senzor je osjetljiv na mjerenu osobinu, ujedno je neosjetljiv na bilo koju drugu nebitnu a prisutnu osobinu. Senzor ne utiče na mjerenu osobinu.

Senzori u prirodi[uredi | uredi izvor]

Svi živi organizmi posjeduju biološke senzore sa funkcijama sličnim kao kod već opisanih uređaja. Većina prirodnih senzora su specijalizovane ćelije koje su osjetljive na: svjetlo, pokret, temperaturu, magnetno polje, gravitaciju, vlažnost, vibracije, pritisak, električno polje, zvuk, i druge fizičke pojave iz okruženja. Drugi biološki senzori koji se nazivaju unutrašnjim, jesu osjetljivi na istezanje, pokret organizma i nesvjesni osjećaj pokreta i prostorne pozicije.

  • senzori koji reaguju na toksine, feromone
  • metabolički senzori za nivo glukoze ili kisika
  • signalne molekule: hormoni, neurotransmiteri i citokini
  • senzori koji razlikuju proteine samog organizma i vanjske ili strane proteine

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]