Zelena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zelena
 
Spektralne koordinate
Talasna dužina 495–570 nm
Frekvencija ~575–525 THz
Koordinate boje
Heks. zapis #00FF00
sRGBB  (rgb) (0, 255, 0)
Izvor Najbliža vrijednost NCS S 2060-G u sRGB-u
B: Normalizirano na [0–255] (bajtova)
Zelena

Zelena je boja iz vidljivog dijela spektra elektromagnetnog zračenja. Talasna dužina boje u spektru je 520 - 570 nm. Zelena se nalazi između žute i plave, i kad se pomješaju te boje dobije se zelena. Zbog toga u nekim jezicima, na primjer na vijetnamskom, ne postoji riječ za zelenu boju. Umjesto tog oni kažu plava ili žuta. Zelena je boja prirodne trave i mnogobrojnog lišća. Ponekad se zelena boja koristi da nam da do znanja da je nešto dobro. Zelena je također boja Islama. Muhammed a.s. je rekao: "voda, zelenilo i lijepo lice su svugdje dobre stvari." U mnogim zemljama zeleno svjetlo / semafor pokazuje da se može ići. Zelena boja može da pokazuje kad je neko ljubomoran, zato se kaže: "zelen od ljubomore". Takodje se može koristiti termi "pozelenio od BIJESA... "Zelena je također boja master Yode i Kermita.