Zelena

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zelena
 
Računarski zapisi boje
Heksadecimalni zapis: 00FF00
RGB zapis (r, g, b): (0, 255, 0)
CMYK zapis (c, m, y, k) *: (255, 0, 255, 0)
HSV zapis (h, s, v): (120°, 100%, 100%)

Zelena je boja iz vidljivog dijela spektra elektromagnetnog zračenja. Talasna dužina boje u spektru je 520 - 570 nm. Zelena se nalazi između žute i plave, i kad se pomješaju te boje dobije se zelena. Zbog toga u nekim jezicima, na primjer na vijetnamskom, ne postoji riječ za zelenu boju. Umjesto tog oni kažu plava ili žuta. Zelena je boja prirodne trave i mnogobrojnog lišća. Ponekad se zelena boja koristi da nam da do znanja da je nešto dobro. Zelena je također boja Islama. Muhammed a.s. je rekao: "voda, zelenilo i lijepo lice su svugdje dobre stvari." U mnogim zemljama zeleno svjetlo / semafor pokazuje da se može ići. Zelena boja može da pokazuje kad je neko ljubomoran, zato se kaže: "zelen od ljubomore". Takodje se može koristiti termi "pozelenio od BIJESA... "Zelena je također boja master Yode i Kermita.