Zelena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zelena
 
Spanish jewellery-Gold and emerald pendant at VAM-01.jpgRotbugara 2010.JPGVan Eyck - Arnolfini Portrait.jpg
Germany-Army-Platoon cropped.jpgLimes.jpgBilliards table 1.JPG
Champ de blé Côte-d'Or Bourgogne avril 2014.jpg
Spektralne koordinate
Talasna dužina 495–570 nm
Frekvencija ~575–525 THz
Koordinate boje
Heks. zapis #00FF00
sRGBB  (rgb) (0, 255, 0)
Izvor Najbliža vrijednost NCS S 2060-G u sRGB-u
B: Normalizirano na [0–255] (bajtova)

Zelena je boja iz vidljivog dijela spektra elektromagnetnog zračenja. Talasna dužina boje u spektru iznosi približno 495–570 nm. Zelena se nalazi između žute i plave, i kad se pomiješaju te boje dobije se zelena. Zbog toga u nekim jezicima, naprimjer na vijetnamskom, ne postoji riječ za zelenu boju. Umjesto tog oni kažu plava ili žuta. Zelena je boja prirodne trave i mnogobrojnog lišća.

Ponekad se zelena boja koristi da nam da do znanja da je nešto dobro. Zelena je također boja islama. Muhammed je rekao: "voda, zelenilo i lijepo lice su svugdje dobre stvari". U mnogim zemljama zeleno svjetlo / semafor pokazuje da se može ići. Zelena boja može pokazivati kad je neko ljubomoran, zato se kaže: "zelen od ljubomore". Također se može koristiti termin "pozelenio od bijesa".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]